Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

20240404 111840Prevažnej väčšine turistov seniorov občas dobre padne „oddych“ a uvítajú turistiku na ktorej sa namiesto z kopcov do dolín môžu pozerať z dolín na kopce.

Takýmto pomerne rozsiahlym územím, ktoré to v plnej miere umožňuje, je orografický celok Žilinská kotlina lemovaná vencom kopcov náležiacich k viacerým pohoriam severozápadného Slovenska.
To, že jej najnižšími partiami vedie len veľmi málo turistických značiek nám nerobí žiadne problémy, pretože prevažná časť extravilánu je využívaná ako poľnohospodárske pozemky, ktoré sú popretkávané sieťou poľných ciest ideálnych, aj vďaka svojmu sklonu, na nenáročnú pešiu turistiku. Potrebná je len troška orientácie.
Aj keď sme Žilinskú kotlinu v rámci seniorských potuliek už poprechádzali, ako sa hovorí krížom-krážom, predsa sa máme ešte kde „pomotať“. Jednou z takýchto „bielych“ častí viedla aj trasa seniorských potuliek z Porúbky do Rajeckých Teplíc, na ktorú sa vo štvrtok 4.4.2024 vybralo 37 seniorov.
Po vystúpení v Porúbke začína najskôr intenzívne telefonovanie so snahou opäť sa dostať k dvom párom vo vlaku zabudnutých trekingových palíc, čo sa končí úspechom na základe správy, že si ich môžeme vybrať po príchode na železničnú stanicu v Rajeckých Tepliciach.


Potom už pokračujeme smerom do susedného Turia. Hneď z kraja dediny zahýbame z hlavnej cesty vpravo a vďaka kolegyni, ktorá je tu doma prechádzame lavičkou potok Polomec a popri nejakom hospodárstve stúpame spevnenou poľnou cestou na nevýrazný hrebienok ku kaplnke sv. Anny. Z nadmorskej výšky okolo 470 m sa nám už otvárajú prvé kruhové výhľady nielen do kotliny, ale aj na kulisu kopcov z ktorých mnohým márne hľadáme mená.


Ďalší smer našej trasy označuje kaplnka z roku 1934 v lokalite Široké nad Poluvsím, ktoré je mestskou časťou Rajeckých Teplíc. Cestou k nej zažívame hneď dve adrenalínové situácie. Prvou sú dve vretenice, ktoré objavila jedna kolegyňa po odbočení z cesty a druhou prechádzanie lavičkou nad pomerne širokým a hlavne vodnatým Medzihorským potokom v príhodne nazvanom mieste Brodek. Nakoniec všetci suchí stúpame k spomínanej kaplnke.
Od kaplnky potom obchádzame hrebienkom cez Vrchskotňu smerom na Kamenec údolie krátkeho Poluvsanského potoka. Kamenec je s výškou čosi málo cez 530 m najvyšším bodom dnešnej trasy. Počas prestávky na posilnenie, vďaka Vladovmu ďalekohľadu, identifikujeme celkom spoľahlivo najskôr časť javorníckeho hrebeňa od Chotárneho kopca na západ a následne aj viacero známych kopcov v blízkom okolí.


Cestou do cieľa dnešných potuliek v Rajeckých Tepliciach musíme ešte prejsť naprieč katastrom obce Stránske. Klesaním do obce definitívne prichádzame a široké výhľady a tak sa venujeme približujúcim sa skalným útvarom v masíve Skaliek 780 m prudko sa zdvíhajúcom na ľavom brehu Rajčianky.
K vydareným potulkám, ktoré väčšina z účastníkov končí obedom a občerstvením v Penzióne Mlynárka oproti železničnej stanice, veľkou mierou prispelo aj teplé jarné počasie aj keď na samý záver trasy v parku v Rajeckých Tepliciach nás prekvapila „vzorka“ dažďovej prehánky.


Text a foto: Anton Opial

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada