Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb Lietava a śpick 036Klub slovenských turistov regiónu Žilina zahajoval letnú turistickú sezónu v sobotu 7. apríla 2018. Z tradičného priestoru na styku modrej a zelenej turistickej značky na hradnom kopci – Cibuľníku sa oficiálne otváranie presunulo priamo do areálu hradu Lietava.

Môžem povedať, že atraktívnejšie miesto na túto udalosť by usporiadatelia hľadali len ťažko. Nenáročná dostupnosť tohto magického historického objektu, poskytujúceho úžasné výhľady predovšetkým na takmer celú Žilinskú kotlinu, ale aj kulisu vytvorenú pohoriami Súľovských vrchov, Javorníkov, Kysuckej vrchoviny a Malej Fatry, ku ktorým treba pripočítať obrovskú zmenu tejto hradnej ruiny, ktorej sa jej dostalo za posledné roky činnosti Združenia na záchranu Lietavského hradu, prilákali davy turistov. Kto hrad nenavštívil počas posledných dvoch - troch rokov, ten sa musel na margo zmien, ktorými hrad prešiel vďaka snahe tohto Združenia, vyjadrovať len s chválou, uznaním a obdivom.

K veľkému počtu účastníkov, ktorí na hrad na otváranie turistickej sezóny zavítali, však veľkou mierou prispelo aj teplé jarné počasie. Možno povedať, že zrúcanina jedného z najrozsiahlejších slovenských hradov , ktorý nikdy nebol dobytý vojenskou silou, takýto nápor návštevníkov ešte nezažila.

Pri prezentácii, ktorú robili usporiadatelia, boli niektorí z tridsiatich účastníkov autobusového výletu usporiadaného Klubom turistiky Vysoká nad Kysucou zaregistrovaní pod poradovými číslami začínajúcimi šiestu stovku.

Návštevníci si mohli poprezerať hradný areál, poskytujúci pekné výhľady z najvyšších častí hradu, expozíciu zameranú na históriu hradu aj históriu Združenia na záchranu Lietavského hradu s originálmi nálezov priamo z hradu, no tiež sa občerstviť v hradnej pivnici.

V priateľskej atmosfére, ktorú spríjemňovala ľudová hudba, sa na hradnom nádvorí stretli domáci turisti (žilinčania) s turistami z Liptova, Kysúc, Turca, Považskej Bystrice, ... K pohode a spokojnosti účastníkov prispeli aj usporiadatelia z KST Lietavská Svinná troma kotlami tradične chutných gulášov – hovädzieho a držkového.

Po oficiálnom zahájení jarnej sezóny sa náš vodič Braňo, ktorý turistikoval tiež, vracia pre autobus zaparkovaný v Lietavskej Svinnej a my spoločne schádzame, obzerajúc mohutné hradné múry z iného uhla, na opačnú stranu do miestnej časti Lietavy – Majer, kde dnešnú turistiku končíme.

 

Text a foto: Anton Opial

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada