Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb PpS 3 Trnovā 037Plán navštíviť tretí najstarší drevený kostol na území Slovenska viedol k orientovaniu ďalšej trasy našich potuliek po Slovensku do Žilinskej kotliny – presnejšie jej podcelku  Žilinskej pahorkatiny. V pláne máme prejsť obcami Turie, Višňové a Rosina do Trnového. Vzhľadom na možnosť snehovej vrstvy, prípadne rozblatených poľných ciest, o čo nebýva v tomto ročnom období núdza, si vyberáme trasu po spevnených cestách.

Vo štvrtok 28. januára 2016 vystupujeme z „Rajeckej Anče“ na stanici Porúbka. Počasie si zakladá na predpovedi meteorológov a tak nám úvod znepríjemňuje slabé mrholenie – našťastie len krátke.  Do Turia vchádzame úžinou medzi Holým dielom a Hrádkom (tiež Turská skala, prírodná pamiatka) na ktorom je potvrdená existencia pravekého hradiska s nálezmi datovanými do obdobia 1. tisícročia pred Kristom. V centre obce ( s úradným názvom „Turo tri dvory“, používaným do roku 1930) stojí dominanta obce – starobylý rímsko-katolícky kostol sv. Michala archanjela z roku asi 1580. Na neveľkom priestranstve pred kostolom  stojí chránená lipa s obvodom kmeňa viac ako 450 cm. Druhá, tento krát už silnejšia, prehánka nás núti počas našej ďalšej cesty použiť ochranné prostriedky proti dažďu. No na konci dediny prestáva pršať a ako sa ukázalo neskôr, tak pre dnešný deň definitívne.

Počas prechodu cez „kopec“ do Višňového sa tešíme zo zlepšenej dohľadnosti. Na juhozápade identifikujeme dokonca vrchol Kľaku 1352 m. Do Višňového vchádzame popri športovom areáli, kúpalisku s termálnou vodou (17°C) a trávnatými plážami, kultúrnom dome s obecným úradom oproti ktorým je vybudovaná veľká kamenná fontána. Hlavnou dominantou obce však je kostol sv. Mikuláša. Pôvodný jednoloďový kostolík sa v kronikách spomína už v roku 1514. Od r. 1674 sa do Višňového k Višňovskej Panne Márii, soche predstavujúcej sediacu Pannu Máriu, ktorá kŕmi malého Ježiška, pre pomoc, radu i útechu začali schádzať nielen poddaní, ale aj nižšia šľachta zo širokého okolia. Pútnický kostolík bol postupne 3 krát prestavovaný, aby stačil pojať veľké množstvá pútnikov. Súčasný pútnický chrám postavený v rokoch 1769 - 1782 je svojou dĺžkou 46 m a šírkou až 27 m najväčším kostolom na severozápadnom Slovensku. Vďaka ochote jedného pána, ktorý nás videl pri obzeraní exteriéru a zašiel pre kľúč sme si mohli obzrieť aj interiér tohto kostola, ktorý v rokoch 1901-1902 vymaľoval slovenský maliar Jozef Hanula.

Po obhliadke si hneď vedľa kostola pochutnávame na výborných výrobkoch miestnej Pekárne Ďuroška a potom pokračujeme až do centra susednej Rosiny, kde pri kostole sv. Kataríny Alexandrijskej  z roku 1779 odbočíme vpravo a po spevnenej ceste prichádzame po troch kilometroch do centra Trnového. Pri presune po hrebienku a o niečo zlepšenej viditeľnosti, keď sa ukázali najbližšie kopce Malej Fatry, si len predstavujeme o aké fantastické výhľady na kus severného Slovenska vďaka nepriazni počasia prichádzame. K nášmu cieľu, drevenému kostolu sv. Juraja postavenému na prelome 15. a 16. storočia, ktorý bol v rokoch 2010-2012 kompletne rozobratý a zreštaurovaný v špeciálnych dielňach na východnom Slovensku, prichádzame tesne pred 13-tou hodinou. Presne podľa dohovoru s miestnym farárom, ktorý nám umožnil pozrieť si interiér kostola a stručne nás zoznámil aj s jeho históriou.

Nakoniec síce dnešné Potulky vyzneli ako cesta za sakrálnymi pamiatkami, ale tak to môže byť, pretože aj poznávanie histórie je neoddeliteľnou súčasťou turistiky.

 

Text a foto: Anton Opial

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada