Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

17Obec Ostravice vznikla v druhej polovici 16. storočia osídľovaním Pobeskydia počas valašskej a kopaničiarskej kolonizácie ako z českej, tak aj poľskej strany.

Rieka Ostravice, podľa ktorej dostala obec svoje meno a popri ktorej sa postupne rozrastala, oddávna tvorila zemskú hranicu medzi českým štátom (na ľavom brehu) a Sliezskom (na pravom brehu).
Osadníci osídľovali aj menej prístupné horské oblasti, budovali tu svoje usadlosti, chovali dobytok, robotovali v lese čím dochádzalo k postupnému rozširovaniu obce, ktorá sa počas dvoch storočí rozrástla okolo rieky až k Frýdlantu nad Ostravicí, Hornej Bečve, Bielemu Krížu na východnej strane a Bumbálku na západe a až do roku 1951 patrila medzi najväčšie obce v Českej republike. Jej rozloha vtedy predstavovala 104,4 km². Dnes má Ostravice rozlohu necelých 29 km².

To že jej územie siahalo začiatkom 20-teho storočia až na hraniu s Uhorskom, prechádzajúcu hrebeňom Zadných hôr, ktorý tvorí zároveň hlavné európske rozvodie, dokumentujú aj v súčasnosti dva hraničné kamene na tomto hrebeni, nachádzajúce sa asi 500 m severovýchodne od kóty Bobek 871 m. Na jednom z nich je text UHRY a MORAVA a na druhom menšom trojstrannom sú písmená O/H/T – ktorý tvorí stret hraníc katastrov O Ostravice, H Hegyeshely (dnes Vysoká nad Kysucou) a T Turzovka.

No, ale teraz už poďme s kysuckými turistami seniormi na ich poznávacie potulky do dnešnej Ostravice, kam sa vybrali vo štvrtok 7.3.2024 a „vďaka súčasnému spojeniu verejnou dopravou“ ako ináč než zmluvným autobusom. Krátko po ôsmej hodine sa usádzame v informačnom centre povodia Odry na vodnom diele Šance v Ostravici, kde po úvodnom príhovore sledujeme dokument o priehrade Šance (výstavba v rokoch 1964-1969) a jej nedávnej rozsiahlej rekonštrukcii (v rokoch 2015-2018). Potom nastáva, pre väčšinu účastníkov po prvý krát, zážitok z prehliadky objektov priehrady. Ako prvú navštevujeme po 180 m dlhej visutej lávke odbernú vežu. Následne prechádzame korunou 342 m dlhej sypanej hrádze (dĺžka hrádze u päty 215 m) vysokej 65 m s celkovým objemom 1,34 miliónov m³ na ľavý breh priehrady, kde vchádzame do útrob priehrady a vraciame sa „pod vodnou hladinou“ po prekonaní takmer 700 schodov späť k informačnému centru, odkiaľ nás odváža autobus za ďalším programom.
Tým je turistická vychádzka širším intravilánom obce v ktorom prevládajú rekreačné chaty a zariadenia cestovného ruchu. Obec je centrom turistiky a významným letoviskom priľahlého regiónu Ostravska k čomu ju predurčuje poloha na úpätí najvyššieho vrcholu Moravsko-sliezskych Beskýd Lysej hory.
Záver dnešného dňa potom patrí individuálnej prehliadke galérie drevených skulptúr pod šírym nebom „Ráj dřevěných soch“, ktorých tvorcom je miestny rezbár Luděk Vančura. Pohľad na do detailov vypracované rezbárske diela je pre každého vnímavého návštevníka obrovským zážitkom. Svoje diela vystavuje na prenajatých pozemkoch a ich počet už v roku 2020 prekročil magickú stovku. Vzhľadom na dostupnosť galérie (centrum obce) odporúčam návštevu záujemcom bez rozdielu veku. Určite budete spokojní, ako boli spokojní všetci účastníci týchto seniorských potuliek.

Text: Anton Opial

Foto: Anna Zemeníková, Miroslav Pavelek a Anton Opial

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada