Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

P1150123Aj keď sú skalnaté útvary na teritóriu Javorníkov vzácnosťou, predsa len majú jeden unikát tohto druhu.

Pulčínske skaly, národná prírodná rezervácia Pulčín-Hradisko nachádzajúca sa v najzápadnejšej časti tohto flyšového pohoria.
Pozrieť si ich sa rozhodli aj kysuckí turisti seniori. Vzhľadom na vzdialenosť a možnosti spojov verejnej dopravy prichádzala do úvahy jedine doprava autobusom. Nakoniec to nebol žiadny problém, pretože záujem prejavilo 46 seniorov.
Aj keď na určený dátum výletu nebola veľmi priaznivá predpoveď počasia predsa sme sa vybrali a keďže odvážnemu šťastie praje, tak napriek rannému dažďu sme si napokon užívali dobré počasie.
Do programu výletu sme okrem Pulčínskych skál ako hlavného cieľa zaradili aj návštevu rozhľadne na vrchu Vartovna 651 m n. m. ležiaceho v v severovýchodnom cípe Vizovickej vrchoviny. Táto impozantná stavba poskytuje z vyhliadkovej plošiny vo výške 35 m vskutku nádherný ďaleký kruhový výhľad. K rozhľadni sme sa vybrali zo sedla Syrákov (n. v. 525 m)a autobus nás potom po 4,5 km prechádzke čakal na konci obce Seninka.
Po 12-tich km jazdy autobusom zo Seninky z neho vystupujeme na parkovisku oproti penziónu Čertovy skály v Lidečku. Tu sme vystúpili preto, že v plánovači trás bola uvedená zlá výška podjazdu na ceste do obce Pulčín. To sme však zistili až keď sme cez neho prechádzali peši. Vzdialenosť, ktorú sme si mohli ušetriť pri prejazde autobusu, predstavovala viac ako hodinu chôdze a tak sme na parkovisku za podjazdom počkali na autobus, ktorý nás napokon podľa plánu vyviezol do Pulčína – miestnej časti obce Francova Lhota. Z jeho centra sme absolvovali 3,5 km dlhý okruh, ktorého najatraktívnejšou časťou bol výstup najväčším pieskovcovým skalným mestom v Moravských Karpatoch. Tento skalný labyrint sa nachádza na juhovýchodnom úpätí vrchu Hradisko 773 m, na ktorom kedysi stával strážny hrad. Skalné mesto tvoria obrovské pieskovcové kamenné bloky s výškou až 20 m a dĺžkou takmer 250 m. Aj keď sa to zdola nezdalo, strmý výstup týmto veľmi atraktívnym prírodným útvarom dal všetkým „zabrať“. Cestou späť k autobusu nás predsa len zastihla veľmi krátka a našťastie aj slabá dažďová prehánka.
Po krátkej jazde autobusom vystupujeme v tento deň už po druhý krát pred motorestom Čertovy skály. Pomenovaný je podľa rovnomenného bizarného pieskovcového skalného útvaru s dĺžkou cca 150 m a výškou až 25 m, ktorý je rajom pre začínajúcich ale aj skúsených skalolezcov. Fotogenický prírodný výtvor sa nám predstavil vysvietený poobedňajším slnkom.
Nie všetci sa vybrali obzrieť si ho aj zblízka, ale všetci účastníci preverili zohratosť obsluhujúceho personálu bistra v Penzióne Čertovy skály, ktorý dokázal za 25 minút obslúžiť viac ako 40 záujemcov o teplú stravu.
Domov sa vraciame spokojní s pekným turistickým výletom aj správou, že v rámci ďalších seniorských potuliek sa pôjdeme prejsť atraktívnym krajom Zázrivských osád.

 

Text: Anton Opial

Foto: Miroslav Pavelek a Anton Opial

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada