Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb Wisla 037Už 17-ty rok trvá úspešná spolupráca medzi KST RR Čadca, KČT Třinec, PTTS-BS v RC, PTTK Žywiec a PTTK Wisla. Posledne menovaný partner organizoval v sobotu 16. marca 2019 už 17. ročník turistickej akcie nazvanej Ku prameňom Wisly. Posledné ročníky sa usporiadateľská organizácia snaží urobiť pre účastníkov akciu zaujímavejšiu tým, že mení trasy ktoré účastníkom ponúka.

Prvých 12 ročníkov malo cieľ na jednom mieste – chate Przyslop, postavenej na svahoch Baranej hory vysokej 1220 m, neďaleko jedného z prameňov ( Čiernej Wisly) najdlhšej poľskej rieky Wisly. Po minulých štyroch ročníkoch, ktorých cieľ bol v miestnej časti mestečka Wisla – Czarne, sa záver pochodu konal v krčme Drewutnia v miestnej časti Malinka.

Turisti KST volia každý rok inú trasu, vďaka čomu sa zoznamujú, čoraz podrobnejšie, s územiami susedných poľských obcí Koniakova, Javorzynky a Istebnej aj vzdialenejšej Wisly. Tohtoročnú trasu začíname pri kostole sv. Bartolomeja na Koniakove odkiaľ postupne prechádzame miestnymi časťami Deje, Bryjowie, Polokowie a Szarce na Złoty Groň – nezalesnený rozložitý ideálny výhľadový vrchol s nadmorskou výškou 700 m na ktorom končí lyžiarska štvorsedačková lanovka. Aj my si vychutnávame pomerne dobré výhľady a postupne identifikujeme charakteristické vrcholy Sliezských a Kysuckých Beskýd, Javorníkov, Turzovskej vrchoviny aj Moravsko-sliezskych Beskýd.

Časť skupiny neodolá a ostáva odpočívať v reštaurácii na vrchole a druhá schádza popri trase lanovky severným zasneženým svahom, na ktorom sa ešte lyžuje na perfektne upravenej zjazdovke, k dolnej stanici a na občerstvenie využívame tunajšiu reštauráciu.

O 10:30 sa potom podľa dohovoru všetci vydávame na druhú časť plánovanej trasy. Z údolia rieky Olzy stúpame najskôr lesom a potom osadami s roztrateným osídlením - Briok, Pilorz, Buki a Polom. Z poslednej osady zdolávame záverečný asi 1 km dlhý úsek na hrebeň Szarcule po ceste so súvislou snehovou pokrývkou. Odtiaľ už máme, po zaslúženom krátkom odpočinku, pred sebou len dvoj kilometrové klesanie do údolia Čiernej Wiselky. Cesta vedie popri Prezidentskom zámku postavenom v rokoch 1929-1930 z vďaky sliezskeho ľudu prezidentovi Ignacemu Moscickiemu a jeho nástupcom na mieste zhoreného dreveného zámočku Habsburgovcov zo začiatku 20. storočia.

Od zámku nás do cieľového miesta preváža autobus, čím sa vyhýbame nepríjemnému úseku po frekventovanej štátnej ceste. Usporiadatelia očakávali v cieli 160 účastníkov „Rajdu“. v rámci, ktorého bola naša 61 členná skupina opäť najpočetnejšou v rámci tohto pochodu. Záverečné občerstvenie tvoril žurek – tradičná poľská polievka a k tomu domáce buchty a čaj.

Ešte pred príchodom všetkých účastníkov do cieľa, usporiadatelia reagujúc na náš chystaný odchod (v Čadci potrebujeme stihnúť vlak do Žiliny), vyhodnocujú poradie zúčastnených kolektívov. Podobne ako v štyroch predchádzajúcich ročníkoch získava KST s počtom účastníkov 61 opäť prvé miesto za najpočetnejšiu skupinu.

 

Text a foto: Anton Opial

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada