Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb Orava 2015 015Aj keď pokročilá ročná doba počasím nenasvedčuje tomu, že sa blíži obdobie zimy, kalendár nás nepustí.  V tomto období zvyknú mať turistické spolky vo svojich kalendároch symbolickú rozlúčkovú akciu na záver pešej turistickej sezóny, aby v priebehu posledného mesiaca v roku mohli zase otvárať sezónu zimnú – lyžiarsku.

 

Klub turistiky Vysoká nad Kysucou usporiadal, ako symbolický záver svojej tohtoročnej mimoriadne bohatej sezóny, takúto rozlúčkovú akciu ako Výlet do neznáma. Neviem či to bolo tým názvom, ale záujem o účasť bol taký, že autobus bol obsadený v priebehu jedného týždňa.

O tom, kde sa budeme v rámci výletu pohybovať sa dozvedeli účastníci (včítane vodiča autobusu) až počas jazdy po nastúpení všetkých účastníkov.

Naším cieľom bola Horná Orava – konkrétne katastre obcí Beňadovo, Mútne, Novoť a Zakamenné. Čo sa geomorfologického členenia týka, tak Podbeskydská brázda (Mútne a Novoť) a Podbeskydská vrchovina (Beňadovo a Zakamenné), aj keď toto členenie samozrejme neberie do úvahy katastrálne hranice. Pre účastníkov sú klasicky pripravené dve trasy líšiace sa dĺžkou. Na dlhšiu vystupuje v centre Beňadova asi 18 zdatnejších turistov. Tí v prvej, oddelenej, časti trasy začínajú výstupom na vrch Chovancovka 863 m, ktorý je za pekného počasia, vzhľadom na svoju relatívne malú nadmorskú výšku, veľmi dobrým výhľadovým miestom. Z Chovancovky potom schádzajú do Mútňaského Duľova, aby po prekročení riečky Mútňanky prešli do Novoťského Duľova, odkiaľ ich čaká stúpanie do sedielka medzi kótami Kurčinka 920 m a Rákovka 873 m, v ktorom stojí kaplnka sv. Huberta a kryté posedenie. Toto vybavenie využívajú na oddych a občerstvenie pred schádzaním do obce Novoť a následným výstupom na vyhliadkovú bezmennú kótu (asi 935 m) severne od sedla Prípor.

Touto kótou prechádzala aj trasa kratšej trasy z Novote, Vyšného konca odkiaľ  sa  početne silnejšia skupina  cez miestnu časť Podkopec a následne miernym stúpaním lúkami dostala cez Michalkov vývoz na kótu Vlkov grúň 918 m.  Od ranného vstávania ubehla už dosť  dlhá doba a tak všetci využili aké také závetrie na „snídani v trávě“. Po rannom pretrhaní oblačnosti sa opäť začína nasúvať nízka oblačnosť a s dohľadnosťou a výhľadmi sa to rapídne horší. Na severovýchodnom horizonte ešte identifikujeme Babiu horu, Malú Babiu horu, Pilsko s bočnou rázsochou Mechy, poľskú Romanku, Rysianku a Lipovskú v Žywieckych Beskydách  a priamo pred nami kužeľovú siluetu Malého kopca. V ďalšom úseku trasy pokračujeme cez Vlkov vrch 921 m a vychádzame na spomínanú bezmennú kótu 935 m. Z nej v nízkej oblačnosti ešte určujeme Magurku 1107, so siluetou 80 m vysokého železobetónového vysielača, ktorá je najvýchodnejším vrcholom hlavného hrebeňa Oravskej Magury, ktorého mierne zvlnený horizont za zníženinou v sedle Príslop stúpa až k jeho najvyššej časti na kóte Minčol 1.394 m. Ďalej na západ potom tvoria horizont severnejšie ležiace vrcholy Oravskej Magury.

Z tohto vrcholu odchádzame ešte pred príchodom „zdatnejšej skupiny“ a na Maršalkovom grúni 934 m, ktorý je našim dnešným „výškovým rekordom“ nasleduje ďalšia prestávka. Záverečná časť trasy vedie už len z kopca a po dvoch kilometroch prichádzame na vrchol Kalvárie postavenej v roku 1862, kde nás postupne dochádzajú kolegovia z dlhšej trasy . Tento je tvorený hlavnou kaplnkou a dvoma menšími – v jednej z nich sa nachádza Boží hrob a druhá je kaplnka sv. Heleny. Popri ceste k farskému kostolu Nanebovzatia Panny Márie, ktorý posvätil 23.4.1921 J. E. biskup Ján Vojtašák rodák zo Zakamenného,   je po jej oboch stranách striedavo postavených štrnásť kaplniek – zastavení krížovej cesty.

Do cieľa nášho Výletu do neznáma, v penzióne Egeum, už ideme od kostola zástavbou obce Zakamenné. V penzióne máme zabezpečené spoločné záverečné posedenie a občerstvenie vo forme obligátneho guláša.

A čo uviesť na záver? Pri pohľade do turistickej mapy zistíte, že takmer celá Horná Orava je bez turistických značiek. Ale svojou konfiguráciou, osídlením aj intenzívnou poľnohospodárskou činnosťou, ktorá prispieva k zachovaniu pôvodného rázu krajiny je, ako sa zhodli všetci účastníci Výletu do neznáma, krajinársky veľmi pôsobivým územím, ktoré učarí každému návštevníkovi, čo do tohto „turistického neznáma“ zavíta.

 

Text: Anton Opial

Foto: Mgr. Elena Flašíková

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada