Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

Klub turistiky Vysoká nad Kysucou usporiadal v nedeľu 1. apríla 2012 autobusový turistický výlet do pohoria Chřiby na strednej Morave.
Aj keď ranné počasie „u nás doma“ vyvolávalo obavy účastníkov všetko sa zmenilo na dobré príchodom do Hornomoravského úvalu, kde panovalo polooblačné počasie, ktoré sa do poobedia postupne zmenilo až na skoro jasno.
thumb_chriby2012_07Klub turistiky Vysoká nad Kysucou usporiadal v nedeľu 1. apríla 2012 autobusový turistický výlet do pohoria Chřiby na strednej Morave.Aj keď ranné počasie „u nás doma“ vyvolávalo obavy účastníkov všetko sa zmenilo na dobré príchodom do Hornomoravského úvalu, kde panovalo polooblačné počasie, ktoré sa do poobedia postupne zmenilo až na skoro jasno.

Po dva a pol hodine jazdy sa 46 účastníkov výletu  dostáva pohodlne autobusom až na samý vrchol pohoria Chřiby do sedla Bunč v nadmorskej výške 479 m. V mieste kde sa stretávajú katastre piatich obcí postavil Kroměřížsky Klub československých turistov v roku 1921 turistickú útulňu, ktorá v tej dobe patrila k najlepšie vybaveným turistickým objektom v republike.  29. apríla 1945 bola táto chata nacistickými vojakmi vypálená, no už o rok neskôr sa začalo s prácami na jej obnove a svojmu účelu slúži dodnes  – ako Penzión Bunč  a v jeho okolí sa nachádza chatová osada so súkromnými chatami.  
 
Po mierne stúpajúcom hlavnom hrebeni sa vydávame smerom k najvyššiemu bodu pohoria, ktorým je Brdo s n. v. 587 m.  Na jeho temeni  stávala pôvodná 20 m vysoká drevená rozhľadňa, ktorá v 70. rokoch minulého storočia doslúžila. Združenie okolitých obcí tu v roku 2004 sprístupnilo verejnosti novú 24 m vysokú kamennú rozhľadňu, ktorá sa pýši tým, že je najvyššou kamennou rozhľadňou na Morave.  Aj keď nám počasie v čase našej návštevy  umožnilo z vyhliadkovej plošiny výhľady „len“ do vzdialenosti okolo 50 km aj tak stál výstup po 125-tich schodoch zato. 
 
Celý úsek cesty od penziónu, pri ktorom máme zaparkovaný autobus, po Brdo je úsek rozostavanej, alebo lepšie povedané prvého rozostavaného, no nedokončeného úseku,  prvej československej  „Baťovej diaľnice“,  ktorá mala v dĺžke 980 km spojiť  Jasiňu - obec v Podkarpatskej Rusi (dnes Ukrajina) - za I. Československej republiky naša najvýchodnejšia rýchliková stanica, cez Slovensko, Moravu zo západočeským mestom Cheb. S prácami na tomto nedokončenom území sa začalo v roku 1939 a dodnes je tu (ako nový)nedokončený most, priepusty a v teréne ešte viditeľné miesta zemných prác  budúcej diaľnice (pozri priložené obrázky z akcie).
 
Trasa plánovanej diaľnice – červene
Po krátkom oddychu a občerstvení v penzióne obchádzame autobusom časť pohoria zo západnej a vystupujeme pri vodnej nádrži Koryčany. Naším ďalším cieľom je neveľká zrúcanina stredovekého kamenného hradu Cimburk postaveného v rokoch 1327 – 1333, no už okolo roku 1705 opusteného. K jeho rýchlemu chátraniu prispelo tiež rozoberanie hradných múrov a opevnenia obyvateľmi okolitých usadlostí za účelom použitia pri výstavbe nových budov.  
 
V súčasnosti sa o hrad stará občianske združenie Polypeje, ktoré sa snaží o záchranu a sprístupnenie pamiatky.
Sklamanie zažívame po príchode na hrad Buchlov, ktorý je síce od 1. apríla po zimnej prestávke opäť prístupný verejnosti, ale v skrátenom režime a tak pokračujeme za návštevou  ďalšej národnej kultúrnej pamiatky baziliky  Nanebovzatia Panny Márie a sv. Cyrila a Metoda vo Velehrade. Časť interiéru je však „neviditeľná“ pod konštrukciou lešení nakoľko tu prebieha jeho oprava a reštaurovanie, ktorá má byť ukončená do hlavných osláv jubilea 1150 rokov od príchodu sv. Cyrila a Metóda na Veľkú Moravu. 
 
Na cestu domov sa vydávame spokojní s poznaním doposiaľ pre nás neznámej oblasti strednej Moravy.


Anton Opial

{gallery}fotogaleria/Turisti/Chriby_2012{/gallery} 

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada