Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

cernan214. marca 1934 (v stredu) sa v Chicagu v štáte Illinois narodil elektrotechnik, letecký inžinier, stíhací pilot a americký astronaut Eugene Andrew „Gene“ Cernan, ktorý v rámci vesmírneho programu NASA absolvoval až tri vesmírne misie - Gemini 9A, Apollo 10 a Apollo 17.

Počas misie Apollo 17 sa stal jedenástym človekom, ktorý sa prešiel po Mesiaci. Na konci tretieho a zároveň posledného výstupu na mesačný povrch sa vrátil do lunárneho modulu až po kolegovi Harrisonovi Schmittovi a stal sa posledným človekom na Mesiaci v rámci programu Apollo.
Starí rodičia E. A. Cernana z otcovej strany Štefan Čerňan a Anna r. Lučanová boli rodákmi z Vysokej nad Kysucou. Obec Vysoká nad Kysucou, pamätajúc na svojho slávneho rodáka, pripravila 14. marca 2024, teda v deň nedožitých 90 narodenín E. A. Cernana, v sále kultúrneho domu prednášky venované vesmíru. Prednášajúcim bol nikto iný ako Ing. Tomáš Přibil, ktorý pôsobí ako kurátor letectva a kozmonautiky Technického múzea v Brne. Je publicistom v oblasti kozmonautiky a autor mnohých kníh literatúry faktu (Smrť mala meno Challenger, Deň, kedy sa nevrátila Columbia, Poklady kozmonautiky, Dobytie Mesiaca ai). Osobne navštívil všetky kozmické strediská NASA, stretol sa s viac ako 260 kozmonautov medzi ktorými bol i E. A. Cernana (obedovali spolu v Prahe), videl štartovať všetky americké raketoplány, obrovskú raketu SLS, nosiče Falcon 9 či Falcon Heavy.


Prvá prednáška o 9:30 hod. pod názvom „Jeden deň na obežnej dráhe“ bola určená žiakom 5. až 9. ročníka a prišli si ju vypočuť žiaci zo ZŠ s MŠ E. A. Cernana, ZŠ Makov, ZŠ Korňa no i členovia neregistrovaného turistického spolku seniorov Kysúc. V jedinečnom podaní Ing. Tomáša Přibila sa zaplnená sála kultúrneho domu vo Vysokej nad Kysucou dozvedela v čom sa život kozmonautov vďaka absencii gravitácie líši od toho, ako fungujeme „normálne“ na Zemi, ako vyzerá kozmický záchod a ako sa používa, čo je to „kozmická strava“ a ako chutí, ako si kozmonauti strihajú vlasy, kde odpočívajú, alebo akým spôsobom riešia zdravotné problémy, jednoducho ako vyzerá ich bežný deň na obežnej dráhe.


Druhá prednáška o 17:00 hod. pod názvom „Po Apollu prichádza Artemis alebo zo Zeme (opäť) na Mesiac“ bola venovaná aktuálnemu vesmírnemu programu NASA, ktorý sa volá Artemis. Auditórium sa dozvedelo jedinečné informácie o unikátnej technike pre trvalý návrat človeka na Mesiac vyvíjanej nezávisle na sebe Spojenými štátmi a Čínou, aký majú „letový poriadok“, ako budú vyzerať ich rakety, lode, skafandre a vôbec, kedy sa dočkáme ďalšieho „malého kroku pre človeka“.


Vo svojich prednáškach Ing. Tomáš Přibil „pootvoril dvere do kuchyne“ dobývania vesmíru, veď ktovie možno niektoré zo zúčastnených detí sa raz vydá v stopách svojho slávneho rodáka E. A. Cernana, ktorý je právom považovaný za jednu z najvýznamnejších svetových osobností 20. storočia ...

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada