Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb_kalamita2012_34V súvislosti s ohrozením: výdatné sneženie a nárazový vietor, následkom čoho dochádzalo k vytváraniu závejov a následnej neprejazdnosti všetkých miestnych komunikácií vzniklo nebezpečenstvo ohrozenia života, zdravia osôb a veľkých škôd na majetku. Obec Vysoká nad Kysucou podľa § 15 ods.1 písm. j) zákona Národnej rady Slovenskej republiky číslo 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva v znení neskorších predpisov vyhlásila dňa 16. februára 2012 o 3:00 hod. na celom území obce Vysoká nad Kysucou  mimoriadnu situáciu.

Od momentu vyhlásenia mimoriadnej situácie bola cesta II/487 prejazdná len v jednom pruhu obdobne ako obe cesty III. triedy do Vyšného Kelčova a na Semeteš, ktoré neboli zjazdné pre nákladnú dopravu. Z miestnych komunikácií boli v ranných hodinách, vďaka núnavnej snahe všetkých rozorávacích traktorov, ktoré boli v nepretržitej permanencii od obeda 15. februára 2012,  prejazdné len niektoré miestne komunikácie. V priebehu nočných hodín sa k štyrom traktorom v teréne vo Vyšnom Kelčove pridala dodávateľským spôsobom snežná fréza spoločne s nakladačom. Po dohode riaditeľky ZŠ Horný Kelčov so starostom obce bolo o 6:30 hod. udelené všetkým žiakom ZŠ Horný Kelčov mimoriadne riaditeľské voľno, nakľoko škola bola jednoducho „nedostupná“. Po fyzickom monitoringu aktuálnej situácie v obci bolo zistené, že v našej obci našťastie nedošlo k žiadnemu dlhodobejšiemu výpadku elektrickej energie, taktiež nedošlo k poškodeniu vedenia miestneho rozhlasu a vedenia káblovej televízie. Avšak mné osady ostali nedostupné, v miestnej časti semeteš kvôli nemožnosti otáčať sa nepremávali žiadne autobusové spoje a cesta vo Vyšnom Kelčove od kostola smerom na Rieku bola takmer neprejazdná. Na základe zisteného starosta obce v zaslanej správe o 14:00 hod. požiadal prostredníctvom Obvodného úradu v Čadci o poskytntie pomocnej techniky a to snežnej frézy, nakladač, nákladné auto a auto s pluhom. Zároveň žiadal o urýchlené vyčistenie a sprehľadnenie všetkých železničných priecestí.
Sneženie však neustávalo a počas nasledujúcej noci pripadli ďalšie desiatky centimetrov čerstvého snehu. Mimo prevádzky boli 17. februára 2012, po dohode riaditeľv so starostom obce, obe základné školy.  Materská škola fungovala v núdzovom režime, ale nakoľno ráno do nej prišlo iba niekoľko detí a to od rodičov, ktorí nemuseli ísť do práce, rozhodla sa riaditeľka školy núdzovú prevádzku v materskej škole v doobedňajších hodinách ukončiť.
O jedenástej hodine sa starosta obce zúčastnil krízového zasadnutia Mikroregiónu Horné Kysuce za účelom lepšej koordinácie a zvládnutia snehovej kalamitnej situácie z dôvodu, že v okrese Čadca nebola štátnymi inštitúciami vyhlásená mimoriadna situácia a informácie o pomoci boli iba prostredníctvom e-mailov a nikto vzájomnú pomoc medzi obcami nekoordinoval, napr. spoločné nasadenie techniky do jednej obce, odkiaľ by sa  postupne presúvala podľa potreby, tak ako to bolo počas kalamity v predchádzajúcich rokoch, kde každá obec bola navštívená zástupcom krízového štábu okresu Čadca a práce boli koordinované.
Starosta obce Vysoká nad Kysucou na zasadnutí apeloval na zástupcov krízového štábu okresu Čadca, aby riešili problematiku kamiónovej dopravy po ceste II/487 počas Mimoriadnej situácie, nakoľko tieto pravidelne blokovali cestnú premávku a pri ich „vyslobodzovaní“ musela asistovať technika, ktorá nemala v popise práce strať sa o kamióny, ale rozorávať miestne komunikácie.O 12:00 hod. Obec Vysoká nad Kysucou po obdržaní informácie, že na Kysuce sa presúva ďalšia vojenská technika, opätovne odoslala požiadavku prostredníctvom Obvodného úradu v Čadci o prísun techniky na výpomoc. Vďaka pomoci členov DHZ Horný Kelčov bol sprístupnený cintorín vo Vyšnom Kelčove.
Počas noci z piatka 17. februára 2012 na sobotu 18. februára 2012 pripadli ďalšie centimetre čerstvého snehu. Nasadená technika sa počas noci snažila čo najviac sprejazdniť miestne komunikácie, avšak tie mali i naďalej zúžený profil, nakoľko pri rozorávaní dochádzalo k opätovnému „zatváraniu sa“ snehovej masy. Východiskom bolo previesť vyvážanie snehu z najkritickejších úsekov a rozšíriť miestne komunikácie za pomoci frézy, ktorej majiteľom je pán Ján Hazuka z Vyšného Kelčova a ktorá už pracovala na rozširovaní s sprejazdňovaní miestnych komunikácií vo Vyšnom Klečove už od vyhlásenia mimoriadnej situácie.
Situáciu na miestnych komunikáciách začali komplikovať prichádzajúci chatári a nezodpovední občania, ktorí parkovali svoje osobné automobili na všetkých možných rozrhnutých častiach, čo značne skomplikovalo prácu nasadenej techniky.
V doobedňajších hodinách boli na pomoc opätovne prizvaní členovia DHZ Vysoká nad Kysucou, ktorí zrealizovali zhadzovanie snehu zo strechy Domu nádeje v ústredí, spriechodnili cintorín, vyhádzali nájazdy na miestne komunikácie v ústredí a následne odišli na ďalšiu pomoc do domova dôchodcov. V miestnej časti Nižný Kelčov obec začala s vyvážaním nahromadeného snehu pred hasičskou zbojnicou, na autobusových zastávkach a na vyústení miestnych komunikácií do Škradného a do Varechovského potoka. Od 10:00 hod. začala obec využívať možnosť pomoci vojenskej techniky, kedy jej bol po uvoľnení poskytnutý vojenský automobil so snežným pluhom. Za asistencie zamestnanca obce rozšírili cestu III. tiredy do Vyšného Kelčova, ktorú miestami rozoral až „do asfaltu“, taktiež i miestnu komunikáciu Stará cesta a nakoniec i napriek komlikáciám so zapadnutím i cestu do Jedľovníka.
O 13:00 hod. sa starosta obce zúčastnil pracovného stretnutia s pani premiérkou Ivetou Radičovou a ministrom dopravy Jánom Figeľom v Turzovke. Na stretnutí boli starostovia oboznámení s možnosťou zapojenia a financovania prác prostrednítvom nezamestnaných občanov. Taktiež pani premiérka prisľúbila prefinancovanie vynaložených finančných prostriedkov.
V priebehu sobotňajšieho dňa Slovenská správa ciest realizovala odvážanie snehu zo železničných priecestí a snežnou frézou bola rozšírená cesta III. triedy na Semeteši.
O 18:00 hod. bola našej obci poskytnutá ďalšia technická výpomoc v podobe snežnej frézy.  Po jej prevzatí v obci Makov snežná fréza začala, pod koordináciou prednostu obecného úradu, ihneď s rozširovaním miestnych komunikácií kde nebolo riziko ohrozenia nehnuteľného majetku vyhadzovaným snehom. Práce pretrvávali až do neskorých nočných hodín (22:00 hod.) a následne pokračovali v nedeľu 19. februára 2012 do 14:00 hod. V tento deň traktory so snežnými pluhmi realizovali „dočisťovanie“ miestnych komunikácií na celom území obce a v miestnej časti Semeteš sa v skorých ranných hodinách začalo s vyvážaním nahromadeného snehu v časti U Cipára a následne i u Kozlíka.
O 9:00 hod. sa starosta obce spoločne s prednostom obecného úradu neformálne stretli s predsedom Žilinského samosprávneho kraja, kde okrem iného spoločne prejednali i aktuálne prebiehajúce práce na riešení kalamitnej situácie ako obce tak i vyvýjané  úsilie Žilinského samosprávneho kraja. V priebehu dňa taktiež zamestanci obce zrealizovali obhliadky zatiaľ nesprístupnených osád.
Prevádzka školských zariadení bola v plnej miere obnovená v pondelok 20. 2. 2012. V priebehu tohto dňa bolo realizované vyvážanie snehu snehu v lokalite široký most a Vrchrieka. I napriek enormnej snahe a pracovnému nasadeniu ako zamestnancov obce tak i zazmluvnených dodávateľov nepodarilo sa  všetky práce zrealizovať k absolútnej občianskej spokojnosti. Na vzájomnom stretnutí starostov Mikroregiónu Horné Kysuce, ktoré sa konalo 20. 2. 2012 o 15:00 hod. sa na základe spoločnej analýzy územia starostovia dohodli, že nakoľko boli splnené úlohy znižovania rizík ohrozenia, pôsobenia následkov mimoriadnej situácie a vzhľadom na to, že už nehrozí ďalšie nebezpečenstvo ohrozenia života, zdravia a majetku budú obce individuálne postupne odvolávať vyhlásenú mimoriadnu situáciu. Nakoľko v našej obci ešte prebiehali záchranné práce, Obec Vysoká nad Kysucou v zastúpení starostom obce odvolala mimoriadnu situáciu až po ich ukončení a to 20. februára 2012 o 18:00 hod.
Niektoré domy budú sprístupňované v nasledujúcich dňoch a následky mimoriadnej udalosti v podobe nahromadeného snehu budú stroje a technické zariadenia pracovne vyťažovať ešte niekoľko týždňov. I z tohto dôvodu Obec Vysoká nad Kysucou využila možnosť prostredníctvom UPSVaR zamestnať 8 občanov na odstraňovanie následkov mimoriadnej udalosti.
Touto cestou chce vedenie obce Vysoká nad Kysucou poďakovať všetkým zamestnancom obce, členom oboch dobrovoľných hasičských zborov, zazmluvneným dodávateľom, dobrovoľníkom a predovšetkým všetkým svojim občanom za trpezlivosť, ochotu, pracovné nasedenie a akúkoľvek nezišnú pomoc, pri riešení mimoriadnej situácie a odstraňovaní jej následkov.
Od momentu vyhlásenia mimoriadnej situácie bola cesta II/487 prejazdná len v jednom pruhu obdobne ako cesta III/48718 triedy do Vyšného Kelčova a cesta II/541 na Semeteš, ktoré neboli zjazdné pre nákladnú dopravu. Z miestnych komunikácií boli v ranných hodinách, vďaka núnavnej snahe všetkých rozorávacích traktorov, ktoré boli v nepretržitej permanencii od obeda 15. februára 2012,  prejazdné len niektoré miestne komunikácie. V priebehu nočných hodín sa k štyrom traktorom v teréne vo Vyšnom Kelčove pridala dodávateľským spôsobom snežná fréza spoločne s nakladačom. Po dohode riaditeľky ZŠ Horný Kelčov so starostom obce bolo o 6:30 hod. udelené všetkým žiakom ZŠ Horný Kelčov mimoriadne riaditeľské voľno, nakľoko škola bola jednoducho „nedostupná“. Po fyzickom monitoringu aktuálnej situácie v obci bolo zistené, že v našej obci našťastie nedošlo k žiadnemu dlhodobejšiemu výpadku elektrickej energie, taktiež nedošlo k poškodeniu vedenia miestneho rozhlasu a vedenia káblovej televízie. Avšak mné osady ostali nedostupné, v miestnej časti Semeteš kvôli nemožnosti otáčať sa nepremávali žiadne autobusové spoje a cesta vo Vyšnom Kelčove od kostola smerom na Rieku bola takmer neprejazdná. Na základe zisteného starosta obce v zaslanej správe o 14:00 hod. požiadal prostredníctvom Obvodného úradu v Čadci o poskytntie pomocnej techniky a to snežnej frézy, nakladač, nákladné auto a auto s pluhom. Zároveň žiadal o urýchlené vyčistenie a sprehľadnenie všetkých železničných priecestí.
Sneženie však neustávalo a počas nasledujúcej noci pripadli ďalšie desiatky centimetrov čerstvého snehu. Mimo prevádzky boli 17. februára 2012, po dohode riaditeľv so starostom obce, obe základné školy.  Materská škola fungovala v núdzovom režime, ale nakoľno ráno do nej prišlo iba niekoľko detí a to od rodičov, ktorí nemuseli ísť do práce, rozhodla sa riaditeľka školy núdzovú prevádzku v materskej škole v doobedňajších hodinách ukončiť.
O jedenástej hodine sa starosta obce zúčastnil krízového zasadnutia Mikroregiónu Horné Kysuce za účelom lepšej koordinácie a zvládnutia snehovej kalamitnej situácie z dôvodu, že v okrese Čadca nebola štátnymi inštitúciami vyhlásená mimoriadna situácia a informácie o pomoci boli iba prostredníctvom e-mailov a nikto vzájomnú pomoc medzi obcami nekoordinoval, napr. spoločné nasadenie techniky do jednej obce, odkiaľ by sa  postupne presúvala podľa potreby, tak ako to bolo počas kalamity v predchádzajúcich rokoch, kde každá obec bola navštívená zástupcom krízového štábu okresu Čadca a práce boli koordinované.
Starosta obce Vysoká nad Kysucou na zasadnutí apeloval na zástupcov krízového štábu okresu Čadca, aby riešili problematiku kamiónovej dopravy po ceste II/487 počas Mimoriadnej situácie, nakoľko tieto pravidelne blokovali cestnú premávku a pri ich „vyslobodzovaní“ musela asistovať technika, ktorá nemala v popise práce strať sa o kamióny, ale rozorávať miestne komunikácie. O 12:00 hod. Obec Vysoká nad Kysucou po obdržaní informácie, že na Kysuce sa presúva ďalšia vojenská technika, opätovne odoslala požiadavku prostredníctvom Obvodného úradu v Čadci o prísun techniky na výpomoc. Vďaka pomoci členov DHZ Horný Kelčov bol sprístupnený cintorín vo Vyšnom Kelčove.
Počas noci z piatka 17. februára 2012 na sobotu 18. februára 2012 pripadli ďalšie centimetre čerstvého snehu. Nasadená technika sa počas noci snažila čo najviac sprejazdniť miestne komunikácie, avšak tie mali i naďalej zúžený profil, nakoľko pri rozorávaní dochádzalo k opätovnému „zatváraniu sa“ snehovej masy. Východiskom bolo previesť vyvážanie snehu z najkritickejších úsekov a rozšíriť miestne komunikácie za pomoci frézy, ktorej majiteľom je pán Ján Hazuka z Vyšného Kelčova a ktorá už pracovala na rozširovaní s sprejazdňovaní miestnych komunikácií vo Vyšnom Klečove už od vyhlásenia mimoriadnej situácie.
Situáciu na miestnych komunikáciách začali komplikovať prichádzajúci chatári a nezodpovední občania, ktorí parkovali svoje osobné automobili na všetkých možných rozrhnutých častiach, čo značne skomplikovalo prácu nasadenej techniky.
V doobedňajších hodinách boli na pomoc opätovne prizvaní členovia DHZ Vysoká nad Kysucou, ktorí zrealizovali zhadzovanie snehu zo strechy Domu nádeje v ústredí, spriechodnili cintorín, vyhádzali nájazdy na miestne komunikácie v ústredí a následne odišli na ďalšiu pomoc do domova dôchodcov. V miestnej časti Nižný Kelčov obec začala s vyvážaním nahromadeného snehu pred hasičskou zbojnicou, na autobusových zastávkach a na vyústení miestnych komunikácií do Škradného a do Varechovského potoka. Od 10:00 hod. začala obec využívať možnosť pomoci vojenskej techniky, kedy jej bol po uvoľnení poskytnutý vojenský automobil so snežným pluhom. Za asistencie zamestnanca obce rozšírili cestu do Vyšného Kelčova, ktorú miestami rozoral až „do asfaltu“, taktiež i miestnu komunikáciu Stará cesta a nakoniec i napriek komlikáciám so zapadnutím i cestu do Jedľovníka. O 13:00 hod. sa starosta obce zúčastnil pracovného stretnutia s pani premiérkou Ivetou Radičovou a ministrom dopravy Jánom Figeľom v Turzovke. Na stretnutí boli starostovia oboznámení s možnosťou zapojenia a financovania prác prostrednítvom nezamestnaných občanov. Taktiež pani premiérka prisľúbila prefinancovanie vynaložených finančných prostriedkov.
V priebehu sobotňajšieho dňa Slovenská správa ciest realizovala odvážanie snehu zo železničných priecestí a snežnou frézou bola rozšírená cesta na Semeteši.
O 18:00 hod. bola našej obci poskytnutá ďalšia technická výpomoc v podobe snežnej frézy.  Po jej prevzatí v obci Makov snežná fréza začala, pod koordináciou prednostu obecného úradu, ihneď s rozširovaním miestnych komunikácií kde nebolo riziko ohrozenia nehnuteľného majetku vyhadzovaným snehom. Práce pretrvávali až do neskorých nočných hodín (22:00 hod.) a následne pokračovali v nedeľu 19. februára 2012 do 14:00 hod. V tento deň traktory so snežnými pluhmi realizovali „dočisťovanie“ miestnych komunikácií na celom území obce a v miestnej časti Semeteš sa v skorých ranných hodinách začalo s vyvážaním nahromadeného snehu v časti U Cipára a následne i u Kozlíka.
O 9:00 hod. sa starosta obce spoločne s prednostom obecného úradu neformálne stretli s predsedom Žilinského samosprávneho kraja, kde okrem iného spoločne prejednali i aktuálne prebiehajúce práce na riešení kalamitnej situácie ako obce tak i vyvýjané  úsilie Žilinského samosprávneho kraja. V priebehu dňa taktiež zamestanci obce zrealizovali obhliadky zatiaľ nesprístupnených osád.
Prevádzka školských zariadení bola v plnej miere obnovená v pondelok 20. 2. 2012. V priebehu tohto dňa bolo realizované vyvážanie snehu snehu v lokalite široký most a Vrchrieka. Na vzájomnom stretnutí starostov Mikroregiónu Horné Kysuce, ktoré sa konalo 20. 2. 2012 o 15:00 hod. sa na základe spoločnej analýzy územia starostovia dohodli, že nakoľko boli splnené úlohy znižovania rizík ohrozenia, pôsobenia následkov mimoriadnej situácie a vzhľadom na to, že už nehrozí ďalšie nebezpečenstvo ohrozenia života, zdravia a majetku budú obce individuálne postupne odvolávať vyhlásenú mimoriadnu situáciu. Nakoľko v našej obci ešte prebiehali záchranné práce, Obec Vysoká nad Kysucou v zastúpení starostom obce odvolala mimoriadnu situáciu až po ich ukončení a to 20. februára 2012 o 18:00 hod.
I napriek enormnej snahe a pracovnému nasadeniu ako zamestnancov obce tak i zazmluvnených dodávateľov nepodarilo sa  všetky práce zrealizovať k absolútnej občianskej spokojnosti. Niektoré domy budú sprístupňované v nasledujúcich dňoch a následky mimoriadnej udalosti v podobe nahromadeného snehu budú stroje a technické zariadenia pracovne vyťažovať ešte niekoľko týždňov. I z tohto dôvodu Obec Vysoká nad Kysucou využila možnosť prostredníctvom UPSVaR zamestnať 8 občanov na odstraňovanie následkov mimoriadnej udalosti. Touto cestou chce vedenie obce Vysoká nad Kysucou poďakovať všetkým zamestnancom obce, členom oboch dobrovoľných hasičských zborov, zazmluvneným dodávateľom, dobrovoľníkom a predovšetkým všetkým svojim občanom za trpezlivosť, ochotu, pracovné nasedenie a akúkoľvek nezišnú pomoc, pri riešení mimoriadnej situácie a odstraňovaní jej následkov.
{gallery}fotogaleria/Mimoriadna_situacia/2012/Fotografie/Ilustracne{/gallery}  

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada