Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb musky2017 027Už po tretí krát, z celkovo siedmich doposiaľ konaných ročníkov, mala večerná turistická vychádzka Za svätojánskymi muškami cieľ na rozsiahlych lúkach na Ragvanovom, kde sa pálila svätojánska vatra.

V piatkový podvečer 23.6.2017 sa tu stretlo takmer 140 účastníkov, ktorí si tam prišli po svojich obľúbených chodníčkoch nielen z dediny, ale aj z Turzovky, Semeteša a všetkých osád na „Rovnanských vrchoch“, prišli vychutnať túto magickú udalosť.

 

Tí účastníci, ktorí si  zvolili neskorší odchod z obce si mohli skutočne povedať, že sú na pochode za svätojánskymi muškami. Po zotmení, hlavne v úseku od lesáckej cesty až na Ragvanovo, im svojimi zelenkavými svetielkami „svietili na cestu“ desiatky poletujúcich svätojánskych mušiek.

Po zotmení nastal čas na hlavnú udalosť večera a pán Ján Zeman, ako jej hlavný staviteľ, zapálil pripravenú vatru, ktorá navodila blížiacej sa svätojánskej noci zvláštnu atmosféru. Spoločné stretnutia boli príležitosťou k „nekonečným“ vzájomným debatám. Spevácky naladenej časti účastníkov vyhrávali striedavo tri heligónky. A k celkovej pohode prispel aj teplý letný večer. Čas, ako to už pri takýchto príležitostiach býva, plynul akosi rýchlejšie a zrazu bolo po polnoci a nadišiel čas poberať sa na spiatočnú cestu domov.

Úpravu priestoru, postavenie vatry, osvetlenie a občerstvenie zabezpečili, aj s prispením obce, Občianske združenie Voľný čas a DHZ Vysoká nad Kysucou.

 

Text: Anton Opial

Foto: Anton Opial, Mgr. Anton Varecha

 

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada