Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb muzicka 04Na prelome kalendárnych rokov 2006 – 2007 vzniklo v obci Vysoká nad Kysucou hudobné zoskupenie ľudová hudba Muzička spod Grúňa. Jej zakladateľmi a zároveň i hlavnými protagonistami boli Ján Ošípaník st. a Jozef Jankech. Spolu s nimi hrávali Ján Ošípaník ml., Alžbeta Ošípaníková, Gabriel Jankech a z času na čas i Anton Jankech.

Repertoárovou základňou Muzičky spod Grúňa sa stala vadičovská muzika, ku ktorej s úspechom pripájali piesne z rôznych kútov Slovenska, blízkej Moravy a ľudové piesne typu valčík či polka, no a samozrejme piesne a hudbu priamo z Vysokej nad Kysucou.

Ľudová hudba Muzička spod Grúňa sa ihneď po svojom vzniku stala neodmysliteľnou súčasťou všetkých kultúrno-spoločenských podujatí organizovaných obcou Vysoká nad Kysucou.

Chýr o jej existencii sa rýchlo rozniesol ďaleko za hranice katastra obce a Muzička spod Grúňa sa tak stala doslova hviezdou rôznych osláv, svadieb, kultúrno-spoločenských podujatí, folklórnych festivalov či duchovných slávností. Jedinečnosť a folklórna vyspelosť tohto zoskupenia, ktorá sa cibrila z roka na rok, mali za následok, že Muzička spod Grúňa začala dostávať pozvánky na vystúpenia i spoza hraníc Slovenska. Ich umenie tak mohli obdivovať poslucháči v Českej republike, Poľsku, Maďarsku a Rakúsku. V širokom okolí snáď nebolo ženskej speváckej skupiny, ktorá by si s nimi nechcela zaspievať či nacvičiť folklórne pásmo.

Za rozvoj kultúry, umenia a šírenia dobrého mena obce Vysoká nad Kysucou bolo Muzičke spod Grúňa pri príležitosti 400. výročia prvej písomnej zmienky o obci Vysoká nad Kysucou udelené najvyšie ocenenie obce – Cena obce Vysoká nad Kysucou.

V kalendárnom roku 2016 si navyše Muzička spod Grúňa pripomína 10. výročie svojho vzniku! Pri tejto príležitosti členov muzičky prijal starosta obce, ktorý im okrem poďakovania, v mene všetkých obyvateľov obce Vysoká nad Kysucou odovzdal každému členovi i jedinečnú fotobulikáciu MUZIČKA SPOD GRÚŇA 2006 – 2016. Jej zostavovateľkou je Mgr. Alžbeta Varechová. Publikácia vo fotografiách, z archívu členov Muzičky spod Grúňa a obce Vysoká nad Kysucou, zobrazuje po jednotlivých rokoch zábery z ich nespočetných ciest a vystúpení.

Tajným želaním všetkých milovníkov folklóru a priaznivcov Muzičky spod Grúňa je, aby i naďalej Muzička spod Grúňa šírila, vďaka svojmu umeniu, radosť, zábavu a šťastie tam, kde sa zrazu ocitnú Ján Ošípaník st., Jozef Jankech, Ján Ošípaník ml. a Gabriel Jankech ...

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada