Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

20240421 101329Aj keď turisti – seniori z Kysúc majú zaužívané organizovať potulky počas týždňa, v nedeľu 21. apríla 2024 si ich naplánovali ako účasť na hlavnej turistickej akcii RR KST Čadca. 

RR KST Čadca usporiadala na Marťákovskom kopci tradičné Otvorenie 100 jarných kilometrov, ako symbolický začiatok pešej turistickej sezóny. Aj keď termín konania tejto akcie býva s ohľadom na počasie v našom regióne posunutý pomerne hlboko do jari v posledných rokoch sa často stáva, že to počasie akosi nedodržiava. Tak tomu bolo aj tohto roku. Nedeľné ráno víta turistov v hornej časti Kysúc, vstávajúcich k ranným spojom, jasno bielym šatom z čerstvo napadaného snehu. Napriek tomu, že seniorské potulky „bežali celú zimu“ v tento deň odradili viacerých skalných účastníkov a tak ranný autobusový spoj do Zákopčia ide naplnený tak na 50% aj s viacerými rodinami so svojimi ratolesťami.
V autobuse sa narýchlo dojednávame, že výstup na Marťakovský vrch začneme v osade U Kordišov, kde vystupujeme aj napriek upozorneniu vodiča autobusu, že to ešte nie sme na zastávke U Holých, do ktorej sme si kupovali cestovné lístky.


Sýtozelená farba prírody a rozkvitnuté stromy, ale čo je najhoršie aj ovocné, preráža spod tenkej vrstvy snehu a vytvára aj v zamračenom počasí očarujúcu atmosféru. Rozhodnutí urobiť si okruhovú trasu sme v osade U Kordišov zabočili vľavo. Popri osade Červienkovci a objektoch poľnohospodárskeho družstva stúpame do osady Stavinohovci. Za poslednými domami sa nám otvára nádherný výhľad na takmer desiatku osád roztrúsených po severných svahoch Briavy (Husárika), a svahov gravitujúcich do osady U Holých, odkiaľ potom zabočíme vpravo do osady Holešovci. Prechádzame popri murovanej kaplnke Božského Spasiteľa s vežičkou so zvonicou. Na internete som našiel údaj, že bola postavená v roku 1925, čo mi moc nehrá s údajom: že krížovú, cestu netradične umiestnenú na vnútornej strane murovaných stĺpikov jej oplotenia, nechal postaviť v roku 1913 úspešný drotársky majster Jozef Krto. O kúsok ďalej stojí pod ochranou pomerne veľkej lipy malá, zrenovovaná, murovaná kaplnka, ktorú pred zánikom zachránili asi pred tromi rokmi chalupári, a tiež turisti - bratia Milan a Jaroslav Dociakovci, ktorým za jej záchranu asi poďakuje každý okoloidúci. Za osadou hodnú chvíľu stúpame lesom, z ktorého vychádzame až na lúkach hlavného hrebeňa Javorníkov v oblasti osady Kvietkovci, patricej do obce Ochodnica, po ktorom o čosi ďalej zdolávame záverečné stúpanie k rozhľadni na Marťákovcom vrchu. Okolie rozhľadne je síce zahalené v nízkej oblačnosti, ale našťastie pre účastníkov je tu len veľmi slabý vietor.


Prichádzame tu so značným časovým predstihom do plánovaného oficiálneho stretnutia. Napriek počasiu sa tu postupne stretáva asi 120-tka účastníkov všetkých vekových kategórií z ktorých 23 bolo z klubu turistov seniorov. Celkovo tu však bolo turistov v seniorskom veku oveľa viac. Oživenie nastáva po príchode turistov z KST Polom Raková, ktorí tu každoročne, bez ohľadu na práve panujúce počasie, zabezpečujú „ohrev aj občerstvenie“ a tak prichádza na radu aj neodmysliteľné opekanie.


Zakrátko po „oficialitách“ sa poberáme k odchodu. Naša spiatočná trasa vedie popri osadách Trnkovci, Kavickovci, Krátkovci a Hrčkovci ku kostolu v Zákopčí, odkiaľ na dopravu do „centra“ U Flašíka využívame spoj SAD, ktorý má cieľovú zastávku u Balalov. Takmer dve hodiny potom trávime v hostinci Bakchus. Toľko totiž trvá autobusovému spoju dvojnásobné pozachádzanie do všetkých dolín obce, pokiaľ si to definitívne nenasmeruje zo zastávky Flašík do Čadce.


Text a foto: Anton Opial

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada