Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

21Aj predpovedi počasia je treba veriť. A zvlášť, keď sa vcelku zhodujú predpovede na troch serveroch. Takto to bolo aj v prípade určenia termínu seniorských potuliek.

Napriek tomu, že máme zaužívané na seniorské vychádzky dni utorky, alebo štvrtky, rozhodol som sa, ako málo krát, presunúť ich na stredu (17.1.2024). A ukázalo sa, že to bolo terno. Turzovka ráno -13°C a jasno, Čadca, Skalité, Zwardoň tiež jasno.
Po vystúpení z vlaku vo Zwardoni zavládla v kolektíve spokojnosť a po prejdení zhruba jedného kilometra, od momentu keď sa začali otvárať výhľady z údolia riečky Raztoka až po vrcholy okolitých kopcov, zaliate svetlom ešte nízkeho slnka, nákazlivo prešla spokojnosť a radosť do spontánnej eufórie.
Trasa dnešných seniorských potuliek je naplánovaná zo Zwardoňa, cez Mýto – niekdajší hraničný prechod Skalité-Zwardoň, a odtiaľ po červenej turistickej značke do Skalitého. Snehu našťastie nie moc, no je sypký, premrznutý a tak je chôdza v ňom o čosi namáhavejšia, hlavne v miestach, kde ho bolo viac nafúkaného.
Pri stúpaní k vrcholu Kykule 845 m volíme značkovanú trasu do sedla Pod Kykulou, no napokon ju všetci svorne zdolávame „z opačnej strany“, keď chceme byť aj pri jednej z atrakcii na tejto trase pri lavičke zaľúbených. Vrchol Kykule (Trojáku) poskytuje ,aj keď nie kruhový, no veľmi dobrý výhľad viacero pohorí severného Slovenska a najvýchodnejšieho cípu ČR Sliezska. Aj keď je slnečno a jasno najvzdialenejší horizont, ktorý tvoria Západné Tatry a Chočské vrchy, je už v silnom opare.
Ďalší úsek trasy až po Poľanu vedie prevažne lúčnatými terénmi s dobrými výhľadmi na obe jeho strany. Ďalšia dlhšia zastávka nasleduje na „vrchu“ Poľana pri ďalšej skalitskej atrakcii - pri troch netradične zhotovených krížoch. No tu sa už začína naplno prejavovať južné prúdenie prinášajúce oblačnosť, ktorá je ale na blížiacej sa fronte ešte vysoká a neobmedzuje výhľady na „viditeľné“ okolité pohoria.
Záverečný úsek od vysielačov na Poľane je trochu strmší a spôsobuje, vzhľadom na chôdzu v snehu, väčšiu námahu. No zážitky z pekného počasia a na výhľady bohatej trasy, ktorú vrelo odporúčam každému, tieto pocity nechávajú bokom. Všetci účastníci dnešných seniorských potuliek sa zhodli v tom, že každý kto túto trasu neprejde môže banovať.

Text: Anton Opial
Foto: Miroslav Pavelek

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada