Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

2Pod pojmom výhľadový vrch si poväčšine takmer automaticky v mysli vybavíme kopec s holým temenom vyčnievajúcim nad okolité kopce.

No nemusí to byť vždy tak. Toto si mali možnosť overiť aj turisti seniori, ktorí sa vo štvrtok 2. marca 2023 vybrali na pravidelné týždňové seniorské potulky do Liptovského Mikuláša. V pláne sme mali pozrieť si Háj Nicovô a návštevu Múzea ochrany prírody a jaskyniarstva, no dva faktory, ktoré sa stretli v tento deň ho trochu narušili. Prvým bolo meškanie vlakových spojov, čo je vzhľadom k prebiehajúcej rekonštrukcii železničného uzla v Žiline ospravedlniteľné a tým druhým paradoxne nádherné slnečné počasie s perfektnou dohľadnosťou.
Ale vrátim sa k tomu vyhliadkovému kopcu. Je ním náš cieľ Háj s nadmorskou výškou 747 m, ktorý vďaka svojej polohe uprostred Liptovskej kotliny umožňuje nádherný pohľad na kulisu horských hrebeňov lemujúcich túto kotlinu „zo spodu“. Vystúpiť naň sme sa rozhodli po neznačkovaných cestách. Z ulice Podtatranského odbočujeme vľavo popri budove Okresného riaditeľstva HaZZ a po prejdení železničnej trate pokračujeme priamo do kopca. Podľa predpokladu sa nám s narastajúcou výškou rýchlo rozširuje obzor a my si môžeme vychutnáva výhľady na Západné Tatry, Chočské vrchy, Veľkú Fatru a pri spätnom pohľade aj na Nízke Tatry. Ponad záhradkársku osadu sa dostávame na lúky s ničím nerušenými výhľadmi, ktorých sme si užili skutočne do sýtosti a určite sa všetkým účastníkom nadlho, ak nie natrvalo, uchovajú v pamäti.
V ostrých slnečných lúčoch, pod sýtou modrou farbou oblohy, jasnou bielou farbou svietiace končiare okolitých hôr a s nimi kontrastujúca fádna šeď, vládnuca prebúdzajúcej sa jari, pokrývajúca jemne zvlnené dno Liptovskej kotliny, romantikom evokujúcej “Toskánsko“, bolo niečo čoho sa nedalo nabažiť. A tí čo do sledovania tejto krásy zapojili aj sluch si mohli vychutnávať jarný koncert vtákov, najmä podľa odborníkov najlepšieho speváka, škovránka lesného, ktorého nepretržité trilkovanie počas letu môže trvať až štvrťhodinu.
Na samotnom Háji potom trávime relatívne dlhý čas, ktorý venujeme okrem prehliadky Pamätníka a vojenského cintorína aj oddychu, občerstveniu, výhľadom a vychutnávaniu si jarnej pohody. Aj to bol dôvod nášho pomerne neskorého návratu do Mikuláša a tak niektorí z nás si nechávajú návštevu Múzea ochrany prírody a jaskyniarstva „na budúce“ a čas ostávajúci do odchodu vlaku využívajú na doplnenie spotrebovanej energie.
Tieto potulky boli oproti tým všetkým doterajším výnimočné rekordnou účasťou, keď počet účastníkov prekročil 50-tku (52).

Text: Anton Opial
Foto: Ján Chromík a Anton Opial

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada