Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

IMG 5713Čas od troch kráľov do popolcovej stredy ubehol ako by bičom praskol a máme po fašiangovom období.

Kysuckí turisti – seniori pamätali aj na tento moment a v utorok 21. februára 2023 si naplánovali seniorské potulky spojené s „fašiangovou oslavou“ . Dátum uprostred týždňa a malá návštevnosť príležitostných návštevníkov umožnili bezproblémové priestorové aj gastronomické zázemie týchto potuliek, ktoré nám prisľúbili zabezpečiť majitelia horskej chaty Kmínek manželia Róbert a Miroslava Gajdošovci.

Potom už nebol problém vybrať pešiu trasu tak, aby sme sa cestou na chatu a späť vyhli brodeniu v hlbokom snehu o ktoré už v seniorskom veku nie je bohvieaký záujem. A tak trasa bola jasná aj laikovi – zo železničnej stanice Makov na chatu Kmínek a späť po takmer kopnej ceste.

Aj keď tohtoročné seniorské potulky si zatiaľ nemôžu sťažovať na nezáujem účastníkov, predsa len atmosféra fašiangu a predstava chutných domácich šišiek, ktoré podobne ako v mnohých oblastiach Slovenska, aj v našom regióne, patria neodmysliteľne k atmosfére fašiangov oslovili 44 seniorov.

Za hodinku a štvrť pohodovej chôdze a družných rozhovorov sme na chate, kde sa kvôli spôsobenému huriavku ani nemusíme hlásiť , aby personál chaty pochopil, že dohodnutú akciu nebude nikto odvolávať. Na chate je všetko pripravené na našu návštevu: útulne a teplo, dostatok priestoru pre všetkých a v kuchyni na pracovnom stole hromada šišiek pripravených na tepelné spracovanie.

Aby boli naše potulky naozaj fašiangové spestruje ich aj šestica fašiangových masiek. Po šiškách, ktorých pani majiteľka prichystala okolo 160 sa len tak zaprášilo. Viem, že z takýchto šišiek sa prášiť nemôže, ale tak sa to hovorí, keď vám niečo výnimočne chutná. V dobrej zábave, prerušenej aj občasným spevom sa náš čas rýchlo míňal a po takmer troch hodinách sa musíme, zase spoločne, vydať na cestu späť.

Odchádzame všetci vrcholne spokojní a prípadným záujemcom o podobný zážitok nechávame na záver trochu britký odkaz – „neplánujte si“ prosím o rok v utorok pred Popolcovou stredou návštevu chaty Kmínek, pretože tam opäť prídu osláviť fašiangy (ostatky, končiny, masopust či karneval) kysuckí turisti seniori.


Text: Anton Opial
Fotografie: Miroslav Pavelek

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada