Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb DSCF1770Pri pravidelnom čítaní Kysúc sa dá dozvedieť o kolektívnych aktivitách seniorov v rôznych činnostiach vhodných na aktívne využívanie voľného času – spoločenské podujatia, tematicky zamerané výlety, návštevy kultúrnych zariadení, usporadúvanie rôznych súťaží atď.

Členovia Neregistrovaného turistického spolku seniorov sa pravidelne venujú pešej turistike – nenáročným turistickým vychádzkam orientovaných predovšetkým na spoznávanie nových zaujímavých miest nielen na Slovensku.

V utorok 24. júna 2019 sa rozhodli pre zmenu. Povyzúvali turistické topánky a presadli do nafukovacích raftových člnov, aby absolvovali 13 km dlhú plavbu po rieke Orave. V rámci ich činnosti to bola „už“ druhá vodácka akcia. No pokiaľ sa pri premiére v roku 2017 odhodlalo na lodičky “len“ 9 záujemcov teraz ich bolo 19. Spoločne, na šiestich člnoch, splavili úsek z Dolnej Lehoty do Dolného Kubína.

Po príchode vlaku ich už v Dolnej Lehote čakali člny a zástupca firmy Orava splav, ktorý urobil krátku inštruktáž po ktorej sa, väčšina z účastníkov po prvý krát v živote, vydali za novým dobrodružstvom. Po krátkom splavenom úseku už bolo všetkým jasné čo majú robiť, aby plavba bola plynulá. Nízky stav vody v rieke ich prinútil k aktívnemu veslovaniu a na troch – štyroch plytčinách aj popasovať sa s prenášaním člnov. A práve pri tejto činnosti došlo, vďaka klzkým kameňom na dne, aj k nežiaducemu vykúpaniu viacerých účastníkov, ktoré ale v horúcom počasí padlo celkom vhod.

Nezabudnuteľnými ostanú pre účastníkov nielen doposiaľ neznáme pohľady na okolitú krajinu z hladiny rieky, najmä ten na Oravský hrad „prilepený“ na 112 m vysokom brale, počiatočné obavy, ale na záver aj dobrý pocit, z toho, že sme to dali.

Na spiatočnú cestu sa vydali bohatší o nové nevšedné zážitky aj s celkom maličkým chrobákom vŕtajúcim v hlavách po spomenutí splavu Dunaja.

 

Text a foto: Anton Opial

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada