Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb Skalitā OÁüadnica 034Ani vlna ľadových dní počas ktorých klesali ranné teploty až k mínus dvadsiatke neodradila seniorov od pravidelnej turistiky. Vo štvrtok 24. januára 2019 sme uskutočnili tretiu tohtoročnú potulku v najsevernejšej časti nášho okresu.

Napriek chladnému počasiu sa nás zišlo na zastávke SAD v Čadci 16. Autobusom sme sa prepravili do Skalitého na Triciatok. Ani po dosť dlhom hľadaní na internete sa mi nepodarilo nájsť zmienku o tom, že by tu bývala v minulosti hraničná mýtna stanica, aj keď tento názov tomu nasvedčuje.

Trasu sme mali opäť vybranú tak, aby sme sa čo najviac pohybovali po miestnych udržiavaných komunikáciách. Zo zastávky odbočujeme v pravo do doliny potoka Vreščovka, po ktorej sme pokračovali až na začiatok obce Oščadnica pod osadou Košariská. Takmer všetci účastníci vychádzky išli touto cestou po prvýkrát – aj to je zámerom našich pravidelných potuliek spoznávať na nich doposiaľ nenavštívené, alebo málo navštevované lokality – a prekvapila nás frekvencia dopravy na tejto „bočnej“ komunikácii. Okrem domácich ŠPZ nebol problém zaregistrovať aj okresy SN, NZ, BL, BB a hlavne poľské ŠPZ-ky, vodiči ktorých mali určite namierené do niektorého z lyžiarskych stredísk v Oščadnici.

Pri dopravnej značke „Oščadnica“ sme sa po krátkom rozhodovaní vydali cez mostík vpravo na rozoranú cestu do osady Košariská. Predpokladali sme, že miestna cesta bude rozoraná až na „hlavnú cestu“ Vreščovka – Oščadnica. No nakoniec sme, medzi dolnou a hornou časťou osady, využili len úzky chodníček. Až v hornej časti osady vidíme, že preorávať cestu súvisle sa jednoducho pre množstvo napadaného snehu nedá.

Krátku prestávku robíme až pri zastávke SAD Švancarovci počas ktorej viacerí volíme krátku 150 m zachádzku do osady obzrieť si peknú kaplnku postavenú v roku 1961, ktorá sa v súčasnosti pýši novou strechou zvonice.

Ďalšou zastávkou na rozhodovanie kade ďalej je križovatka do osady Rovné. Od pokračovania po pôvodne plánovanej trase cez Rovné a Beskydok do Králi v Čadečke nás odrádza predstava borenia sa v hlbokom snehu na poslednom úseku a tak pokračujeme pohodlne po štátnej ceste a v samom závere popri riečke Oščadnici do centra obce, kde robíme našej dnešnej potulke koniec.

 

Text a foto: Anton Opial

 

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada