Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb Vžstup na VeĖkž Javornk 014Javorníky sú horský celok s najvyšším vrcholom Veľkým Javorníkom 1072 m. No okrem neho v nich ešte nájdeme Malý Javorník 1019 m, ďalší Malý Javorník 868 m, Javorník pod Černíkovem 868 m, Javorník 737 m a dokonca aj Javorníček 860 m. Okrem kopcov aj dva miestne názvy Javorová a Javoričie, dve rovnomenné osady Podjavorník a známe horské sedlo Javorník (U Melocíka).

Len jeden z vrcholov, Javorník 737 m, sa nachádza v podcelku Nízke Javorníky na rozhraní chotárov Dlhého Poľa a Diviny. A práve na tento Javorník, pravdepodobne na jediný zo všetkých spomínaných, organizuje KST Dlhé Pole pravidelný zimný výstup. Na ten tohtoročný, konaný v sobotu 26.1.2019 s poradovým číslom 8, organizoval Klub turistiky Vysoká nad Kysucou účasť peších turistov so zabezpečenou autobusovou dopravou. Výstupu sa zúčastnilo 13 turistov z Vysokej, Turzovky, Staškova a Čadce.

Aj keď tohtoročná zima veľkou mierou praje vyznávačom bežkovania na tomto výstupe sa nezúčastnil ani jeden bežkár. Dnes už bežkárenie v neupravovaných terénoch nechutí – z drvivej väčšiny vyznávačov bielej stopy sa stali bežkári stopári. S poriadnou snehovou nádielkou sa však prišlo popasovať viac ako 100 peších turistov. Časť výstupovej aj zostupovej trasy s miernejším pozdĺžnym sklonom bola vopred prejdená „pásovou“ štvorkolkou, čo značne uľahčilo pohyb. No dobré tri kilometre trasy v najvyšších partiách boli už touto technikou nezdolateľné a tak si účastníci užili skutočnej zimnej turistiky brodiac sa v 70-80 cm vrstve prašanu. A aby pravej zimnej atmosfére naozaj nič nechýbalo začalo predpoludním v chladnom a hmlistom počasí zo zamračenej oblohy ešte aj snežiť. Turistický prístrešok na vrchole, vybudovaný dlhopolskými turistami , aj oheň skúpy na plameň pomohli viac menej len symbolicky. Tá skutočná pomoc bola prinesená v batohoch a okrem zahrievania ešte prispela k zlepšeniu dobrej nálady. Po zídení do dediny, hneď na prvej križovatke, si značná časť turistov nenechala ujsť možnosť návštevy 150 ročného domu umeleckého drotára Jozefa Holánika – Bakeľa, kde si mohli vypočuť zaujímavé rozprávanie o drotárstve od pravnuka Jozefa Holánika - Jakuba Šeríka, drotárskeho majstra ľudovej umeleckej výroby.

Len o pár sto metrov „vyššie“ – v Pohostinstve pani Badurovej, bol pri vynikajúcom *** guláši priestor a čas na zhodnotenie dojmov a úplný záver vydarenej akcie.

 

Text a foto: Anton Opial

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada