Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb Zver roka 2018 050Ani sychravé počasie v povianočnom období a dokonca daždivé ráno v piatok 29. decembra 2018 neodradili „skalných“ turistov od účasti na turistickej rozlúčke so starým rokom – Polienkovej vatre, ktorá sa v tomto roku konala po piaty krát. Po predchádzajúcich stretnutiach na Drahošanke, U Škrabákov, Jurošáku a staškovských Vrchmostoch bolo za miesto pálenia vatry vybraté Ragvanovo – rozsiahle lúky nad osadou Vrchrieka v katastri Vysokej nad Kysucou.

Slabý dážď, ktorý účastníkov po vystúpení z vlaku prinútil vytiahnuť dáždniky a pláštenky sa po trase výstupu, s postupne narastajúcou nadmorskou výškou, menil na slabé sneženie, ktoré napokon ustalo.

Aj keď v centre obce bolo kopno, po 2,5 km stúpaní sme sa už „brodili“ 15 cm vrstvou snehu a okolo nás panovala pravá zima. A k tej patrí aj studený vietor a vo väčších nadmorských výškach aj hmla, ktorá bola dôvodom, že sme sa z Ragvanova presťahovali do závetria k chate Koliba, pri ktorej sa napokon stretlo takmer 80 turistov. Okrem kysuckých prišli tiež turisti z Dlhého Poľa, Žiliny, Bytče a dokonca aj Považskej Bystrice.

Polienka z batohov sa rýchlo nahromadili na dvoch kôpkach a o chvíľu už blčali ohníky. Organizátori všetkých účastníkov ponúkli horúcim grogom a potom už nasledovalo opekanie, pripíjanie, spomínanie aj plánovanie. K výbornej a družnej nálade prispelo aj počasie, keď sa na hodnú chvíľu ukázalo medzi roztrhanými mrakmi slniečko.

Takéto pohodové chvíle obyčajne ukončí nutnosť myslieť na návrat domov. A ináč tomu nebolo ani dnes – najskôr sa začali lúčiť tí, ktorí sem merali najdlhšiu cestu a boli odkázaní na spiatočné vlakové spoje.

Ale tak už to býva: všetko má svoj koniec (len klobása dva). Tento rozchod však nebude trvať dlho. Predsavzatím je opäť sa postretať na 15. Trojkráľovom výstupe na Kamenité, ktorý organizuje Klub turistov Turzovka 6.1.2019.

 

Text a foto: Anton Opial

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada