Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb PICT0031Klub turistiky Vysoká nad Kysucou každoročne obmieňa trasy turistického pochodu Krajom Drotárie, čo je bonusom pre účastníkov, pretože účasť na tejto akcii im umožňuje postupne spoznávať rozsiahle územie imaginárnej Drotárie zaberajúcej takmer celé územie Kysúc a južnú časť Javorníkov od Žiliny po Maríkovskú dolinu.

12. mája 2018 sa konal už 19-ty ročník tohto, medzi turistami dobre známeho, turistického pochodu. V tomto roku sme sa s trasami vrátili na úplný začiatok – do srdca Drotárie – Veľkého Rovného, kde sa toto túlavé remeslo zrodilo už v priebehu 17. storočia a kde sme s turistickým pochodom pred 19-timi rokmi začínali prvým ročníkom.

Spolu usporiadateľom tohto ročníka bola firma Drevopal Veľké Rovné, ktorá vytvorila pre účastníkov dôstojné zázemie štartu a cieľa, zabezpečila kvalitné občerstvenie aj kultúrne vyžitie účastníkov po príchode do cieľa nielen reprodukovanou hudbou, ale aj vystúpením miestnych heligónkárov, ktorí vyhrávali celé popoludnie nielen na počúvanie, ale aj do tanca. Na trasy vytýčené po hrebeňoch obkolesujúcich záver rovnianskej doliny, dlhé 10, 14 a 18 km, sa vydalo takmer 280 turistov, ktorí tak prekonali počet účastníkov z roku 2009. Najpočetnejšími skupinami boli: turisti z PTTK Žywiec 47 účastníkov, PTTS-Beskid Slaski v republike českej 45 účastníkov, PTTK Wisla 12 účastníkov a nechýbali ani turisti z KČT. Po viacerých ročníkoch domáci turisti z KST konečne prevýšili počet zahraničných účastníkov.

K peknému turistickému zážitku prispelo popri vybratých trasách a dobre zvládnutej organizácii hlavnou mierou počasie, pretože prudké lokálne búrky, ktoré sa v poobedňajších hodinách vytvorili nad všetkými okolitými obcami a dokonca zasiahli aj centrum obce Veľké Rovné, sa účastníkom vyhli tak, že sa im neušla ani kvapka.

 

Text: Anton Opial

Foto: Ján Chromík

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada