Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb Lietava a śpick 069Rozhľadne – stavby vybudované na vyvýšených miestach poskytujúce výhľady do okolia a mnohé za priaznivých poveternostných podmienok aj do veľkých diaľok, sú lákadlom najmä pre turistov. Vzhľadom na iný uhol pohľadu z nich sa aj dôverne známe miesta javia zaujímavejšími a po vynaloženej námahe na ich zdolanie je zážitok z výhľadu zaslúženou odmenou.

Na výhľady z jednej, ešte voňajúcej novotou, sa vybrali aj členovia Turistického spolku seniorov Kysúc. Presne mesiac po slávnostnom otvorení si to 10. apríla 2018 namierili k rozhľadni na vrchu Špicák v katastri obce Strečno. Aj keď už len pohľady z Nezbudskej Lúčky na siluetu rozhľadne týčiacej sa vysoko (270 m) nad hladinou Váhu vzbudzovali rešpekt, na náš elán to neúčinkovalo.

Hneď za plotom posledného domu miestnej časti Strečna „Krakova“ sa začína prudko zdvíhať cikcakovitý chodník. Zastavujeme a nadbytočné oblečenie mizne v útrobách batohov. Robíme dobre, lebo čoskoro sa začína prudko otepľovať. Po počiatočných serpentínach nasleduje odpočinok na lúčnatej časti hrebienka s už celkom peknými výhľadmi. Nasledujúci strmý výstup ostrým zalesneným hrebeňom nás núti k častým prestávkam v chôdzi.

Na „predvrchole“ stretávame turistu, ktorý tvrdí, že to hore urobil za 20 minút. Nech, mi sme navrchu spokojní aj skoro s trojnásobkom času.

Výstižnejší názov pre vrchol „Špicák“ na ktorom je rozhľadňa postavená by sa hľadal veru ťažko. Strmina na každú stranu. Uvažujeme nad tým, že strminy by sa hádam patrilo oddeliť zábradlím a zvýšenú opatrnosť berieme ako nutnosť.

Obloha je síce zamračená, ale na šťastie s vysokou oblačnosťou, ktorá umožňuje obsiahnuť zrakom celý dostupný horizont. Našou prvou činnosťou je výstup na rozhľadňu a obzeranie a užívanie si výhľadov. Na pozeranie sa toho núka pomerne dosť. Viditeľná je takmer celá Žilinská kotlina, malá časť Malej Fatry, Kysucká vrchovina, východná časť Javorníkov a čo-to zo Súľovských vrchov. Najvzdialenejším kopcom je 51 km vzdialený Smrk 1276 m v Radhošťských Beskydách. V propagačných textoch sa uvádza, že je z rozhľadne vidieť 4 hrady: Strečno je hlboko pod nami neprehľadnuteľné, kúsok bokom ponad Nezbudskú Lúčku vidieť ruinu Starhradu (Varínskeho hradu). Na opačnej strane, za cloniacimi borovicami, je vidieť Lietavský hrad a Budatínsky zámok nachádzame severne od Chlmeckého vrchu 401 m vďake bielej fasáde. Pri podrobnej lustrácii jednotlivých vrchov však objavujeme aj hrad piaty? – hričovský? Jemný opar a absencia ďalekohľadu neumožnili sto percentnú istotu. No ak nie samotný hrad, tak hradné bralo by to asi mohlo byť. Na nie moc kvalitnom zoomovanom zábere mi to doma pri porovnávaní s mapou pasuje. Až po výhľadovej procedúre prichádza na rad občerstvenie vo vstupnom priestore, kde sme chránení pred nepríjemným vetrom.

Napokon bez problémov zvládame aj spiatočnú cestu a popri potoku Javorina sa ešte vyberáme na hrad Strečno. Po prehliadke stredovekej dediny Paseka však prichádzame v najnevhodnejšom čase – hodinu a štvrť pre ďalšou prehliadkou a tak si návštevu interiérov odkladáme niekedy na budúce. Na plánovaný vlakový spoj máme dosť času a tak za účelom obeda navštevujeme Penzión Irenka.

 

Text a Foto: Anton Opial

 

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada