Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb Wisla 2018 016Kysuckí turisti prijali pozvanie turistov z PTTK Wisla a v sobotu 24. marca 2018 sa zúčastnili už XV. Rajdu ku žródłom Wisly. Aj keď táto akcia nesie tiež prívlastok „narciarsky“ (lyžiarsky) vzhľadom na dátum jej konania sa jej už na bežkách zúčastniť nedá, čo ale nie je prekážkou zavítať na druhú stranu Karpatského oblúka. Poľské Slieszske Beskydy majú čím očariť milovníkov prírody v zime či v lete.

RR KST Čadca, komisia pre medzinárodnú spoluprácu , zorganizovala účasť na tomto podujatí formou autobusového výletu a záujem o túto akciu bol zo strany turistov už tradične veľký. V sobotu ráno cestuje do Poľska 54 turistov pre ktorých sú pripravené tri trasy podľa rôznej náročnosti.

Desať členná skupina sa oddeľuje už v Koniakowe na Koczym Zamku a čaká ich 16 kilometrová trasa. Ostatní účastníci vystupujú v sedle Kubalonka, na hlavnom hrebeni Sliezskych Beskýd, oddeľujúcom povodie Olzy a najdlhšej poľskej rieky Wisly. Na parkovisku už čakajú zástupcovia usporiadateľov. Nám sa bude počas cesty venovať turistický sprievodca Zbyszek. Hneď na parkovisku sa chytáme zelenej turistickej značky, ktorá vedie asi v kilometer dlhom úseku lesom a v miernom stúpaní. Po jeho zvládnutí už ideme len „z kopca“. Cesta lesom čoskoro končí a ďalší úsek už prechádza odlesneným terénom z osady do osady. Postupne prechádzame cez Wajdowku, Czyžowku, Brenioki a Siglaňsko po osadu Skala. Všetky sa rozkladajú na širokom hrebeni poskytujúcom nádherné výhľady na podkovu hrebeňa Sliezskych Beskýd, od pred nami sa vynímajúcej Čantoryje s vyčnievajúcou rozhľadňou, ešte zasnežené okolia chát na Sošove a Veľkom Stožku v časti hraničného hrebeňa s ČR a na východnej strane od Baranej Gory až po Rownicu. Pôsobivé sú aj pohľady na časť mestečka Wisla a hlavne na husté „kopaničiarske“ osídlenie horských svahov gravitujúcich do údolia rieky Wisly.

Z osady Skala dávame čo-to kolenám v strmom a asi pol kilometra dlhom klesaní k Wisle. Schádzame do miestnej časti Nowa Osada priamo k sútoku potokov Wiselka a Malinka, od ktorého dostávajú ich vody spoločný názov Wisla a vytvárajú najdlhšiu poľskú rieku, ktorá sa po 1047 km vlieva u Gdaňska do Baltického mora.

Po občerstvení pokračujeme v príjemnom slnečnom jarnom počasí proti toku potoka Malinka. Po asi 200 m sa pristavujeme a obdivujeme krásny 8 metrový vodopád - hrádzu retenčnej vodnej nádrže postavenej v 50-tych rokoch minulého storočia. Romantické zákutie práve využívajú novomanželia na zvečnenie svojho prvé spoločného dňa. Tu nás „opúšťa“ ďalších 10 kolegov, ktorí si trasu predĺžia výstupom popri skokanskom mostíku (Skocznia narciarska imienia Adama Malysza) na vrchol Cieňkowa a stretnú sa s nami až v cieli, kde si potom nevedia túto zachádzku vynachváliť.

Po ďalšom kilometri stojíme na korune hrádze Jeziora Cziernaňskiego – vodnej nádrže na pitnú vodu pre mestá Wisla a Ustroň s objemom 4,5 mil. m³. 37 m vysoká a 270 m dlhá sypaná hrádza bola vybudovaná tesne pod sútokom Bielej a Čiernej Wiselky. Na ľavom brehu priehrady na svahoch Zadného Grúňa vidíme „Dolný“ prezidentský zámok. Súčasná prezidentská rezidencia sa nachádza o kúsok vyššie a nie je z hrádze viditeľná. Pri objednávke s minimálne týždňovým predstihom je možné rezidenciu poľských prezidentov navštíviť.

Z priehradného múru to máme do cieľa v kolibe Watra sotva 20 minút. Interiér Koliby je ako sa na kolibu patrí – vnútri panuje šero aj napriek osvetleniu, uprostred otvorený kozub s dymníkom, stoly a lavice z masívu a holá betónová podlaha. Usporiadatelia tu pre 180 účastníkov domácich, ale aj tých z Česka a Slovenska, ktorých bola dohromady väčšina, zabezpečili občerstvenie v podobe tradičného žurku, domácich buchiet a čaju. Pripravené tiež boli viaceré zábavné súťaže, no najväčšiemu záujmu sa tešil spev.

Pri záverečnom vyhodnotení sme ako najpočetnejšia výprava oplatili kolegom z PTTS-BS v RC vlaňajšiu prehru a zvíťazili v pomere 56 (aj so šoférmi) : 44 účastníkov.

 

Text a foto: Anton Opial

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada