Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb Wislavoda 049Informácia o upravených studničkách v katastri mesta Krásno nad Kysucou z iniciatívy Strednej školy drevárskej a stavebnej v Krásne nad Kysucou bola  motívom pre výber trasy 4. ročníka turistickej vychádzky konanej pri príležitosti Svetového dňa vody. Akciu každoročne organizačne zabezpečuje Klub turistiky Vysoká nad Kysucou s podporou Severoslovenských vodární a kanalizácii, a.s. Žilina. A v tomto roku aj v spolupráci s mestom Krásno nad Kysucou.

Účastníci, ktorí sa nenechali odradiť piatkovým vrcholne nepriaznivým počasím, ani večernou prvou tohtoročnou búrkou, boli nakoniec nadmieru spokojní. Počas celej vychádzky panovalo slnečné, skoro jarné počasie, ktoré prispelo k dobrej nálade aj napriek ešte pomerne studenému severozápadnému vetru.

Na historickom najväčšom celo-kamennom moste na Slovensku, ktorý  v miestnej časti U Blažkov od r. 1897 slúži svojmu účelu, sa stretli účastníci, ktorí pricestovali vlakom a prišli sem z Dunajova s domácimi turistami. Po dunajovskej časti katastra sme potom prešli po ľavej strane Drozdovho potoka k studničke U Drozdov. Tu účastníkov privítal a oboznámil s iniciatívou SOŠSD pri obnovení studničiek zástupca primátora mesta Jaroslav Pagáč, ktorý potom prevzal funkciu sprievodcu po trase vedúcej katastrom Krásna. Zakrátko potom robíme pri osade Nižné Vane prvú zastávku pri murovanej kaplnke s vežičkou a krytým priestorom na jej západnej strane,   o ktorej prvé zmienky pochádzajú z roku 1901. Neďaleko kaplnky po ľavej strane cesty do osady Nižné Vane je tiež vkusne a účelne upravená studnička. V ďalšej časti už začína strmšie stúpanie. Najskôr asfaltkou cez Nižné Vane a potom poľnou cestou, chrbátnicou západnej rázsochy Hladkého vrchu 761 m, do osady Vyšné Vane. Cestou sa z nezalesnených úsekov núkali pekné výhľady z údolia Kysuce až na Ochodnickú hoľu 906 m, Vojtov vrch 840 m a Kykulu 737 m s početnými osadami na ich východných svahoch. Nastúpaných 260 m do osady Vyšné Vane podnietilo chuť do jedla nielen u tých najmenších účastníkov. V osade ešte krátko zastavujeme pri murovanej kaplnke postavenej v roku 1915 a potom už miernejšie, ale blatistejším povrchom cesty, prichádzame na vrcholovú lúčku Hladkého vrchu uprostred ktorej stojí v drevenej ohrádke kamenný kríž s letopočtom 2006 (asi rok renovácie). Najvďačnejším výhľadovým cieľom je v diaľke sa belejúca, slnkom vysvietená Lysá hora v Moravsko-sliezskych Beskydách. Po krátkej, asi 150 metrovej, zachádzke najvyšnejšou cestou východným smerom sa z rúbaniska ukážu očarujúce výhľady do údolia rieky Bystrice s Klubinou a Starou Bystricou, no hlavne na celý hrebeň Krivánskej Malej Fatry.

Po prestávke, na ktorej sme časom nešetrili, nasleduje záverečný úsek našej vychádzky po červenej značke na sever. Po prejdení Šlapkovho vrchu 659 m sa z holorubov ukázal výhľad na malofatranský Kľak, zubatý hrebeň Súľovských skál s Bradou a vpravo aj na masív Veľkého Manína. O kúsok ďalej sa na oblom vrchole Hájnice 674 m lúčime s dnešnými výhľadmi pohľadom na horizont uzatvárajúci Stoh, Rozsutec, Veľkú Raču, Baraniu horu v Poľsku a kopčeky domácich Kysuckých Beskýd, Turzovskej vrchoviny a Javorníkov. A zo sedielka Pod Hájnicou to bolo do Krásna, kde sa vychádzka definitívne skončila, už len z kopca.

 

Text a foto: Anton Opial

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada