Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb Strank PpS 5 006Za cieľ ďalších seniorských turistických potuliek po Slovensku sme si vybrali Straník v Kysuckej vrchovine. Na zastávke MHD Kysucká v Žiline sa nás vo štvrtok 31.3.2016 napokon stretlo 19. Preplnenou linkou 27 sa vyvážame do Zástrania a vystupujeme na zastávke Pod Straníkom. Ešte ráno sa zdalo, že predpoveď počasia na dnešný deň bola prehnane optimistická. No už o desiatej dopoludnia sme si istí, že sa vydarila. Slniečko, málo oblakov, dobrá dohľadnosť a hlavne teplo – tak to na turistike určite môže byť.

Na vrchole Straníka nás víta novučičká, ešte hádam ani neskolaudovaná „novostavba“, pretože na nej ešte prebiehajú dokončovacie práce.

Písal o nej už aj Žilinský večerník: Kopec Straník s nadmorskou výškou 769 m n. m. je obľúbeným miestom nielen pre milovníkov leteckých športov, ale aj turistov, keďže sa odtiaľ naskytá nádherný výhľad na celú žilinskú kotlinu. Po tomto roku bude pre návštevníkov ešte atraktívnejší. Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Malá Fatra tu začala s opravou chodníka a chystá aj ďalšie, pre mnohých turistov určite vítané novinky. „Úprava chodníka na Straník sa začala už na jeseň roku 2015 a dokončená by mala byť v jarných mesiacoch tohto roka. Po dokončení bude od hangáru na vrch k prístrešku vybudovaná lávka z agátového dreva, ktorá by mala pomôcť dostať sa ku krásnym výhľadom zo Straníka aj menej zdatným turistom, prípadne rodinám s malými deťmi. Nový bude aj prístreok s imobiliárom pred koncom lávky,“ prezradil výkonný riaditeľ OOCR Malá Fatra Peter Šimčák.

Odborníci na turistiku a cestovný ruch prišli na to, že lepšie ako po trávnatom koberci sa bude návštevníkom tohto vrchu chodiť po umelej lavičke na vyvýšenej kovovej konštrukcii, ktorá už špatí vrchol pekného vyhliadkového kopca. Pekný príklad toho, ako tí  čo rozhodujú dokážu premrhať peniaze, ktoré by mohli byť použité podľa mňa na, pre turistiku a cestovný ruch, užitočnejšie veci. Ale aby som bol objektívny, druhá časť stavby - prístrešok (pripomínajúci kryté pódium) a oddychové lavičky výhľadovo orientované na atraktívne okolie tie nevyužívané určite nebudú.

Využívame ich aj my a takmer trištvrte hodiny sa z nich kocháme výhľadmi ponad Žilinskú kotlinu nielen na dominantný hrebeň Malej Fatry – Krivánskej aj Lúčanskej, Skalky a Súľovské skaly v Súľovských vrchoch, ale aj Strážovské vrchy s najvyšším Strážovom a  Javornícky hrebeň, ktorý uzatvára hmlistý horizont za blízkymi Kysuckými bradlami.

Do Zástrania sa vraciame tou istou cestou a ďalej budeme sledovať červenú značku. Takmer na pravé poludnie využívame miestne malé pohostinstvo a vychutnávame si občerstvenie každý podľa vlastného gusta a spoločne oddychujeme. Zástranie opúšťame hrebienkom ponad Kotrčinú Lúčku a vedení červenou značkou  ju potom obchádzame veľkým oblúkom po horskom hrebeni obkolesujúcim ju   zo severnej strany od západu až na východ. Kúsok za kótou Kučerovka 744 m začínajú už trvalé výhľady na zasnežené vrcholy Krivánskej Malej Fatry s ktorými sa musíme rozlúčiť pri schádzaní južnými svahmi kóty Rúbane 641 m do hlbokého sedla Stráň s murovanou kaplnkou.

Cestou sme sa dostali aj k pôvodu názvu obce Kotrčiná Lúčka. A preto, že sme na tom boli vedomostne všetci rovnako, citujem internet: Prvá písomná zmienka o obci je v listine z roku 1439 a obec sa spomínala ako Kothorchyna Luchka. Zakladateľom a dedičným richtárom bol žilinský mešťan Kotrč.

Zo sedla sme za necelých 20 minút v Hornom Vadičove na zastávke SAD, Bizík a v miestnej pizzerii si do odchodu autobusového spoja vychutnávame „zaslúžené“ pivko.

 

 

Text a foto: Anton Opial

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada