Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb Darkoviüky Landek 004Dnešné územie Českého Sliezska od rieky Opavy na sever po hranicu s Poľskom (od mesta Opava až po sútok s Odrou v Ostrave)  patrilo po prehratej Prvej Slezskej vojne Rakúsko-Uhorska s Pruskom (skončila 28.6.1742) až do uzavretia Versaillskej mierovej zmluvy (4.2.1920) Prusku. Odtiaľ ľudový názov Prajzská. Podobný osud postihol  toto územie aj 8.10.1938, keď bolo na základe Mníchovskej dohody pripojené k Tretej ríši a Československu bolo opäť prinávratené až po skončení druhej svetovej vojny.

 

 

Hlavnými cieľmi výletu do tohto kúta ČR boli zaujímavé historické múzeá - Múzeum československého opevnenia v Darkovičkách pri Hlučíne a Banské múzeum v Petřkoviciach-Landeku.

V Múzeu čs. opevnenia sme sa dozvedeli, že rozpínanie Nemecka, nebezpečného najbližšieho suseda od ktorého hrozila priama vojenská agresia po roku 1933, keď sa k moci dostal Adolf Hitler viedlo k rozhodnutiu vlády o opevňovaní Československa. Od roku 1935 sa začalo s budovaním ťažkého opevnenia na najviac ohrozených úsekoch hraníc – predmostie Bratislavy, u Komárna a na severnej Morave od rieky Odry až po Labe. No po Mníchovskom diktáte sa tieto obranné opevnenia na vojenskú obranu Československa nevyužili – museli byť odovzdané bez boja.

V zrekonštruovanom a funkčnými dobovými zbraňami vystrojenom objekte s evidenčným označením MO-S 19 Alej nachádzajúcom sa v katastri obce Darkovičky neďaleko Hlučína nás zanietení pracovníci múzea pútavým výkladom zoznámili s predpokladaným fungovaním tohto obranného systému. Pešia časť výletu potom viedla po jeho línii od jedného obranného objektu k druhému v dĺžke takmer 10 km. Počasie však pokazilo čo mohlo. Bolo zamračené nízkou oblačnosťou, dažďové prehánky - aj keď len slabé, na jednom úseku dokonca vo forme sneženia a k tomu studený severovýchodný vietor, ktorý najmä na otvorených priestoroch demonštroval pôsobenie na pocitovú teplotu. Trasu preto prechádzame bez väčších zastávok a v miestnej časti Antošovíc, Paseky nasadáme do čakajúcich autobusov ktorými sa presúvame k ďalšiemu múzeu – Banskému, zriadenému v priestoroch Landek parku v Petřkoviciach – miestnej časti Ostravy.

Samotný Landek 280 m vysoký kopec je lokalita svetoznáma z hľadiska geológie, archeológie, prírodovedy, baníctva aj histórie. Na náučnom chodníku týmto areálom sa nachádza svetový unikát – vrstvy uhlia, ktoré vznikli pred 250 miliónmi rokov tu vystupujú až na zemský povrch. Nájdená tu bola známa soška Petřkovickej venuše. Uhlie sa ťažilo viac ako 200 rokov. My sme si prezreli expozície banského záchranárstva  a hlbinnej ťažby uhlia.

V oboch múzeách je veľkým prínosom pre návštevníkov, že lektorov robia ľudia zžití s týmto prostredím. Milovníci vojenskej histórie v jednom a v tom druhom „praktici“ – ľudia, ktorí pracovali dlhé roky ako banskí záchranári, alebo priamo pri ťažbe uhlia.

Bezprostredne po prehliadke nasadáme do autobusov a nasleduje spiatočná cesta. Na tomto výlete organizovanom Klubom turistiky Vysoká nad Kysucou sa zúčastnilo 87 turistov z toho 34 bolo vysočanov.

 

Text a foto: Anton Opial

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada