Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb_ostry_0001Možností ako stráviť sviatočné dni je viac a týka sa to aj Veľkonočného pondelka.
Členovia Klubu turistiky vo Vysokej nad Kysucou sa rozhodli spojiť „príjemné s užitočným“ a naplánovali si účasť na turistickú akciu Veľkonočný výstup na Ostrý, ktorú  v tento deň pravidelne poriada družobný Klub českých turistov z Třinca.




Po upršanej nedeli je pondelkové ráno hmlisté, no zábery z meteo družice ukazujú, že by malo ísť len o hmlu, čo sa potvrdzuje po prekonaní Jablunkovského priesmyku za ktorým už vládne bezoblačné slnečné ráno.
Z pripravených alternatív preto vyberáme túru z Hornej Lomnej od hotela Doubrava, kde parkujeme náš deväť miestny dopravný prostriedok v ktorom dnes vozíme dve prázdne miesta.
Hneď po vystúpení si spĺňame šibačkovú povinnosť voči dvom našim kolegyniam.
Úvodné dva kilometre cestou smerom do Hornej Lomnej poniektorí využívame na „výrobu“ korbáčov. Výstup z doliny Lomnej do sedla Lačnov nás „motivuje“ k postupnému premiestňovaniu jednotlivých vrstiev oblečenia do batohov, no potom už pokračujeme pohodlne hrebeňom,  z ktorého sa núkajú len obmedzené výhľady, k turistickej Kolářovej chate na Slavíči. Po krátkom odpočinku nás čaká ešte 5,5 kilometra k cieľu dnešného výstupu, ktorý je pri turistickej chate Ostrý.
Cestou k nej sa stretávame s turistami z Čierneho a Turzovky a ženská časť kolektívu  musí byť samozrejme vyšibaná. Pochváliť ich treba za to, že aj tu mali pre šibačníkov prichystané malé občerstvenie.
V cieli výstupu nás už očakávali usporiadateľky z KČT Třinec a aby sme z akcie neodišli naprázdno mali pre nás bokom odložené suveníry, ktoré sa im  vzhľadom na počet účastníkov rýchlo míňali.
 Šibačková atmosféra vládne aj v chate a jej bezprostrednom okolí, kde stretlo viac ako 350 účastníkov tejto akcie, z ktorých bola takmer 50-tka z nášho okresu. Dobrú náladu im nepokazila ani krátka búrková prehánka s krúpami, po ktorej zase zasvietilo Slnko. 
Zostup k zaparkovanému autu, so zastávkou na chate Kamenitý, sme zvládli práve včas pred blížiacim sa, no teraz už vytrvalejším dažďom, ktorý nás sprevádzal celou cestou domov.

Anton Opial

Priložené fotografie sú od turistu Jána Chromíka z Turzovky ....
{gallery}fotogaleria/Turisti/Ostry_2011{/gallery}

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada