Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

Monografia Vysoká nad Kysucou získala v čitateľskej anketovej súťaži, ktorá bola vyhodnotená 23. apríla 2015 na pôde Kysuckej knižnice v Čadci, ocenenie Kniha Kysúc 2014 v kategórii náučná literatúra (1293 hlasov).

Vďaka vynikajúcej práci zostavovateľa Ivana Gajdičiara a každého jedného autora zo širokého autorského kolektívu, ktorých prácam dal záverečnú „korunu“ svojimi grafikami a grafickým spracovaním akademický maliar Miroslav Cipár, dostalo toto dielo možnosť odprezentovať sa i mimo regiónu Kysúc.

thumb biblioteka2015 012Vrcholným podujatím, na ktorom bola doposiaľ monografia Vysoká nad Kysucou odprezentovaná bol 23. Medzinárodný knižný veľtrh BIBLIOTÉKA, PEDAGOGIKA 2015, ktorý sa konal v dňoch 5. – 8. novembra 2015 v areáli Incheba Bratislava. Monografia Vysoká nad Kysucou bola súčasťou stánku Žilinského samosprávneho kraja č. 406 s názvom Knižnice Žilinského samosprávneho kraja.

Tou hlavnou udalosťou bola však možnosť odprezentovať monografiu Vysoká nad Kysucou vo štvrtok 5. novembra 2015 o 13:00 hod. priamo i na pódiu č. 1 a predstaviť ju tak bližšie i účastníkom knižného veľtrhu.

Pred začiatkom prezentácie sa o vytvorenie tej správnej kysuckej atmosféry postara naša Muzička spod Grúňa. Po jej vystúpení nasledovala prezentácia Knihy Kysúc 2014 v kategórii beletria Neha na cholvarkoch od autorky Juliany Belkovej zo Staškova. S autorkou sa rozprávala Helena Pagáčová z Kysuckej knižnice v Čadci a prezentácia bola doplnená úžasným podaním básní z ocenenej knihy, ktoré prečítala pani Zuzana Kronerová.

Po krátkej technickej príprave moderátorka Helena Pagáčová na pódiu privítala zostavovateľa monografie Vysoká nad Kysucou Ivana Gajdičiara, starostu obce Vysoká nad Kysucou Mgr. Anton Varechu a vzácneho hosťa, ktorý sa postaral o grafické spracovanie monografie, akademického maliara Miroslava Cipára. Zostavovateľ Ivan Gajdičiar podrobne predstavil ocenenú monografiu a starosta obce Mgr. Anton Varecha jeho vystúpenie doplnil, vďaka spracovanej prezentácii, ukážkami z monografie, fotografiami, autentickým zvukom a videom.

Aby nikto nepochyboval o povedanom slove a ukázanom obraze, o to sa postarali zbojníci z Lúpežova, ktorí na javisko spoločne s Muzičkou spod Grúňa vybehli ihneď po poďakovaní sa za pozvanie. Svojim vystúpením a spevom strhli na seba pozornosť nie len divákov pri pódiu č. 1, ale i z okolitých stánkov a scén. Spev a hudba síce dušu divákov pohladili, ale nečakaná streľba z pušiek aj vystrašila, lebo aj zbojníci majú dve tváre ako samotný život na Kysuciach – peknú a drsnú.

Po odprezentovaní monografie Vysoká nad Kysucou sa zbojníci niekoľkohodinovým vystúpením starali o rozruch a zviditeľnenie stánku Knižníce Žilinského samosprávneho kraja a doslova „ovládli“ výstavisko v Inchebe Vysočania.

Poďakovanie na tomto mieste patrí Žilinskému samosprávnemu kraju a Kysuckej knižnici v Čadci na čele s pani riaditeľkou Jankou Bírovou, za nadštandartnú spoluprácu a vytvorenie priestoru pre odprezentovanie monografie Vysoká nad Kysucou na najväčšom knižnom veľtrhu na Slovensku a samozrejme všetkým tým, ktorí sa obetovali, aby mohli ísť odprezentovať nie len samotnú monografiu, ale celú obec Vysoká nad Kysucou.

 

 

Autor fotografií: Danka Jantošová

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada