Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

DSC 1038Obce Vysoká nad Kysucou sa na nešťastie II. svetová vojna a ľudská beštialita dotkla priamo. V jej závere bolo totiž v osade Semeteš popravených 21 mladých mužov a išlo o poslednú masovú popravu na území Slovenska počas II. svetovej vojny známu ako Semetešská tragédia.

V osudné ráno 20. apríla 1945 osadou prechádzala okolo 7:00 hodiny hliadka vlasovcov cestou smerom z Veľkého Rovného do Turzovky. Výbuch nastraženej míny, ktorý otriasol celou osadou Semeteš, zrazu zmenil osudy jej nevinných obyvateľov. Nacisti obkľúčili časť osady, vtrhli do miestnych chalúp, vyháňali ľudí a začali drancovať. Osemnásť mužov z osady zoradili do trojstupu a viedli po ceste do Turzovky, kde sídlilo gestapo. Po ceste sa stretli s vracajúcou spojkou, ktorá bola prípad ohlásiť v Turzovke na gestape s rozkazom: „Postrieľať na mieste!“ Sedemnásť z nich padlo. Jediný, ktorý tragédiu zázrakom prežil bol Štefan Cipár. Zabíjaniu ale nebol koniec. Ďalších dvoch mužov odvliekli od rodín a zastrelili ich v blízkom lesíku. Posledného zastrelili Jozefa Gumančíka vo vlastnom dvore.

Pri príležitosti 79. výročia tejto smutnej udalosti v dejinách obce Vysoká nad Kysucou sa uskutočnila v nedeľu 21. apríla 2024 o 11:00 hod. pri pamätníku v osade Semeteš, ktorý sa týči k nebu ako pripomienka na hroznú udalosť, pietna spomienka. Pozvanie na ňu prijali primátor mesta Turzovka JUDr. Ľubomír Golis, starosta obce Veľké Rovné Mgr. Ladislav Korček, starosta obce Makov Ing. Stanislav Gašparík, predseda Oblastného výboru slovenského zväzu protifašistických bojovníkov RSDr. Juraj Drotár, členovia Základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, poslanci obecného zastupiteľstva a hlavný kontrolór obce Vysoká nad Kysucou. Po položení vencov a kytíc k pamätníku Semetešskej tragédie sa prítomným prihovoril starosta obce Mgr. Anton Varecha a predseda Oblastného výboru slovenského zväzu protifašistických bojovníkov RSDr. Juraj Drotár. Pásmom ľudových piesní v sprievode heligóniek vzdala hold pamiatke 21 zabitým mladým mužom i ženská spevácka skupina Rovňanské spevule z Veľkého Rovného.

Pamätajme a nezabudnime na tých, ktorým vrahovia zobrali nevinné životy a nato, že na vojnu doplatia vždy iba obyčajní ľudia ...

 

Text: Bc. Monika Perďochová, Mgr. Anton Varecha

Foto: Ing. Ján Lisko

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada