Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

IMG 0050Pre klientov Zdravotného strediska vo Vysokej nad Kysucou začal kalendárny rok 2024 neustálymi obmedzeniami.

Po dokončení rekonštrukcie toaliet, výmene podlahovej krytiny a realizácii kazetového stropu na chodbe zdravotného strediska, začala obec Vysoká nad Kysucou s opravou poškodeného a nevzhľadného sokla na chodbe zdravotného strediska a v čakárni pred ambulanciou všeobecnej lekárky pre dospelých.
Pôvodný syntetický sokel bol popraskaný a na niektorých miestach opadával. Z tohto dôvodu bolo nevyhnutné zložiť všetky vykurovacie telesá a sokel mechanicky odstrániť. Následne bolo nutné steny vyspraviť, naniesť sadrovú omietku a vybrúsiť.
Po dokončení týchto prác bolo naplánované vymaľovanie priestorov ambulancie všeobecnej lekárky pre dospelých a to z dôvodu zámeru, zrealizovať výmenu jednotlivých miestností s tým, že väčšia miestnosť bude slúžiť zdravotným sestrám pre príjem pacientov a tá menšia na poskytovanie zdravotnej starostlivosti všeobecnou lekárkou pre dospelých. Ako to už však pri takomto zámere býva, po vysťahovaní priestorov sa v plnej „kráse“ ukázali priestory, ktoré boli vybudované a s malými úpravami používané od roku 1975. Popraskaný strop, popraskaný a opadaný sokel a taktiež i keramický obklad pri umývadlách, poškodená PVC krytina na podlahe, nefunkčné vedenia telefónnych liniek priamo po stenách a staré rozvody vody k umývadlám.
Nakoľko pre psychickú pohodu pacienta, ktorému je poskytovaná zdravotná starostlivosť, je dôležitý i estetický vzhľad priestorov ambulancie i čakárne, obec Vysoká nad Kysucou sa rozhodla odstrániť všetky zistené nedostatky.
Zamestnanci obce najskôr demontovali staré a iba sčasti funkčné stropné svietidlá. Zrealizovali presun všetkých elektrických zásuviek a natiahli nové elektrické a dátové rozvody v ambulancii a taktiež i k budúcemu televízoru v čakárni. Zo stien boli odstránené nefunkčné vedenia telefónnych liniek a vykurovacie telesá. Odstránený bol i popraskaný syntetický sokel a keramický obklad stien pri umývadlách. V oboch miestnostiach bola z podláh odstránená pôvodná zodraná PVC krytina.
Rekonštrukciou prešiel i prívod a odtok vody umývadiel. Nakoľko malo pôvodné potrubie znížený prietok, v dôsledku vrstvy usadenín vodného kameňa vo vnútri potrubia, pôvodné potrubie bolo nutné zo steny vysekať a nahradiť ho novým. V rámci týchto prác došlo súčasne i k výmene odtokového potrubia. Tieto práce boli realizované dodávateľsky.
Po dokončení všetkých búracích prác zamestnanci obce zrealizovali vyrovnanie stropov, stien a sokla ako v priestoroch ambulancie tak i v čakárni. Ďalšou fázou prác bola pokládla keramickej dlažby na podlahu ambulancie. Práce boli realizované dodávateľsky a ich súčasťou bola pokládka dlažby na podlahu a zrealizovanie obkladu stien za umývadlami. V priestore dverí bola dlažba pripojená priamo na podlahu čakárne, čím došlo k odstráneniu pôvodných drevných prahov v zárubniach dverí.
V rámci maliarskych prác zamestnanci obce vymaľovali všetky stropy a steny ako v ambulancii tak i v čakárni. Nový náter, šedej farby, dostali zárubne a to nie len v ambulancii všeobecnej lekárky pre dospelých či v čakárni, ale i všetky dvere na chodbe zdravotného strediska okrem toaliet. Zámerom bolo totiž zjednotiť vzhľad celého priestoru.
Poslednou z prác, v kategórii stavebných úprav, bolo nalepenie moderných PVC soklov. Tie boli nalepené na všetky steny do výšky 1,6m. Lepenie soklov trvalo dva pracovné dni a práce boli realizované dodávateľsky. Nové sokle, ako ochrana stien, boli nalepené po obvode celej chodby zdravotného strediska, v čakárni a v oboch miestnostiach ambulancie všeobecnej lekárky pre dospelých. Prípravu dokonale rovného a hladkého povrchu realizovali zamestnanci obce.


Po dokončení týchto prác zamestnanci obce zrealizovali montáž nových stropných svietidiel, UV svietidiel, zásuviek a vypínačov. Spoločnosť TES Media s.r.o. zrealizovala do ambulancie všeobecnej lekárky pre dospelých optický prívod internetu a televízie. Dodávateľsky boli opätovne osadené umývadlá, vodovodné batérie s prietokovými ohrievačmi a na steny boli opäť namontované vykurovacie telesá.


Dlho očakávaným dňom bolo opätovné nasťahovanie nábytku späť do ambulancie. Hlavnú iniciatívu prevzala pani doktorka MUDr. Slavomíra Kostorová Michnicová spoločne s oboma zdravotnými sestrami. Ženy realizovali všetky čistiace práce a koordinovali zamestnancov obce pri sťahovaní kartotékových skríň, ležadiel či liekových skriniek. Zamestnanci obce zároveň pomáhali pri montáži nového nábytkového vybavenia, ktoré do ambulancie zakúpila pani doktorka, zrealizovali opätovné sfunkčnenie telefónnej linky či montáž dverových zámkov a závesových predelov.
Nie všetky práce však napredovali jednoducho a „hladko“. Takmer každý deň sa zamestnanci obce ale i pracovníci zúčastnených dodávateľov borili z drobnými technickými problémami a nečakanými výzvami, ktoré bolo nutné odstrániť takpovediac „ za pochodu“, nakoľko každý zúčastnený si plne uvedomoval, že každý deň pokračujúcich prác sťažuje prístup obyvateľov obce Vysoká nad Kysucou k zdravotnej starostlivosti a obmedzuje prevádzku lekárne či zubnej ambulancie. I z tohto dôvodu boli niektoré práce realizované i počas víkendov. Úprimné poďakovanie preto patrí všetkým pacientom za trpezlivosť, obyvateľom nájomných bytov za strpenie rôznych obmedzení a nepríjemností s kúrením a samozrejme každému, kto sa na rekonštrukčných prácach akýmkoľvek spôsobom podieľal. Urobiť sa to muselo.


Ambulancia všeobecnej lekárky pre dospelých MUDr. Slavomíry Kostorovej Michnicovej bola opätovne pre pacientov otvorená dňa 5. marca 2024. Na pacientov, ktorí vo Vysokej nad Kysucou musia vyhľadať zdravotnú starostlivosť, tak od tohoto dňa čakajú moderné a hygienické priestory, ktoré v spojení so zrekonštruovanými toaletami v závere kalendárneho roka 2023, dokončenou rekonštrukciou chodby, modernou ambulanciou zubného lekára a dobre zásobovanou lekárňou, zaradili Zdravotné stredisko vo Vysokej nad Kysucou medzi zariadenia, ktoré zodpovedajú poskytovaniu zdravotnej starostlivosti v 21. storočí.

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada