Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

Kysucké remeslá 2V predveľkonočnom období, ktoré je neodmysliteľne spojené s príchodom jari obec Vysoká nad Kysucou v spolupráci s Kysuckým kultúrnym strediskom v Čadci pripravila pre žiakov 7. a 8. ročníka ZŠ s MŠ E. A. Cernana v stredu 06. marca 2024 tvorivé remeselné dielne pod názvom – Kysucké remeslá.

Svoje umenie na nich predviedli lektor pletenia korbáčov pán Ján Vaľčuha, lektorka drôtovania Mgr. Ľubica Kullová, lektor rezbárstva pán Jozef Zajac ml. a lektorka techniky opletania kraslíc sitinou pani Daniela Baligová. Žiaci si tak mohli vyskúšať každé z týchto zaujímavých tradičných ľudových remesiel, ktoré boli typické v minulosti nie len pre región Kysúc, ale i zvyšok Slovenska. Získané zručnosti a vedomosti, ktoré načerpali budú môcť následne uplatniť ak sa rozhodnú samostatne si niečo pekné vyrobiť. O tom, že tvorivosti sa medze nekládli, svedčilo množstvo krásnych výrobkov, ktoré si každý jeden odniesol ako prezent a pamiatku na zaujímavé strávené dopoludnie.

Tvorivé dielne pokračovali v piatok 08. marca 2024. Ten patril našim najmenším. Dopoludnie spestrila svojou veľmi pútavou prednáškou o ľudových tradíciách spojenou s výrobou Moreny žiakom 1. – 2. ročníka ZŠ s MŠ E. A. Cernana a deťom z materskej školy trieda Lienky kreatívna a šikovná lektorka Mgr. Zuzana Zuzčáková Gacíková, PhD. Deti sa dozvedeli mnohé zaujímavé informácie ako čo to bola Morena, prečo ju naši predkovia hádzali do potoka, prečo sa pred 40 dňovým pôstom pochováva basa a pod. Okrem samotnej prezentácie si deti s lektorkou vyrábali dve Moreny, jedna symbolizovala postavu dedka a druhá babku, ktoré sme následne spoločne odniesli k rieke Kysuca, zapálili a hodili do rieky. Tento akt symbolizuje pomyselné ukončenie vlády pani Zimy a oficiálny nástup Jari.

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada