Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

20230401 1802411Po ukončení bohoslužieb sa každý kostol, nevynímajúc ani ten vo Vysokej nad Kysucou, ponorí do vlastnej atmosféry mystického ticha.

Sobota 01. apríla 2023 bola však pre farský kostol sv. Matúša výnimočná. Duchovné ticho v ňom o 17:00 hod. vystriedali tóny krásnej komornej hudby a nádherného ľudského hlasu. Konal sa tu totiž jedinečný Veľkonočný koncert Kysuckého komorného orchestra pod dirigentskou taktovkou významného talianskeho dirigenta Enrica Volpeho.
Počas koncertu zaznela sekvencia STABAT MATER (Stála Matka bolestná), ktorá sa považuje za jednu zo siedmych najväčších latinských hudobných sekvencií od skladateľa Giovanniho Battistu Pergolesiho približujúca bolesť Matky Božej pod Ježišovým krížom, ktorú nádherne zaspievala rodáčka z Vysokej nad Kysucou sopranistka Michaela Kubištelová v sprievode mezzosopránu v podaní Zuzany Šimovej. O dotvorenie celkovej atmosféry koncertu sa hovoreným slovom postarala Mgr. art. Lenka Bytčanková.
Pre tých, čo sa koncertu zúčastnili to bol určite jeden z neopakovateľne krásnych umeleckých zážitkov, ktorý ešte umocnil priestor kostola sv. Matúša takpovediac v predvečer Kvetnej nedele.

Text: Bc. Monika Perďochová
Foto: Mgr. Katarína Jantošová

 

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada