Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

DSC 8982Posúvať hranice svojej existencie, poznávania a možností je prirodzenou súčasťou bytia človeka. Ak sa v histórii ľudstva obzrieme ponad rameno naspäť, vidíme množstvo ľudí vďaka odvahe ktorých, môžeme my dnes byť múdrejší a skúsenejší a veci, ktoré boli kedysi priam nepredstaviteľné sú dnes pre nás samozrejmosťou.

Človek posúval svoje limity až natoľko, že sa postavil na najvyššie miesto na zemi, ponoril sa do najhlbšieho miesta v oceáne, dosiahol oba póly, obletel celú zemeguľu, zaryl sa do útrob zeme a snaží sa spoznať všetky jej doposiaľ neprebádané miesta. I keď k úplnému spoznaniu našej planéty máme ešte na míle ďaleko, vďaka rozvoju poznania, získaných skúseností a výdobytkov vedy sa planéta Zem stala človeku malou a logicky svoju pozornosť upriamil k hviezdam.
Tu sme však na začiatku svojich objavov, tak ako kedysi prví moreplavci. My Vysočania sme hrdí, že tam vo vzdialenosti 389 454 km - až na Mesiaci, bol človek Eugen Andrew Cernan, ktorému v žilách kolovala rovnaká krv, ako je tá naša.

Pri príležitosti 50. výročia pristátia Eugena Andrew Cernana na Mesiaci a zároveň jeho nedožitých 89. narodenín vytvoril Stanislav Mikovčák dielo, ktoré nesie názov STOPA.

Už samotný názov diela je poňatý veľmi symbolicky. Aby sme pochopili jeho jedinečnosť a podstatu, vráťme sa aspoň na chvíľočku pomyselne v čase.

Na konci 19. a začiatkom 20. storočia zastihla našu obec vlna vysťahovalectva. Takáto neutešená situácia zastihla i snúbencov Štefana Čerňana a Annu Lučanovú, ktorí sa rozhodli hľadať budúcnosť v USA a v roku 1900 sa usadili v Chicagu. Štefan ako pracovník v kameňouhoľných baniach. V roku 1904 sa im narodil syn Andrew George Cernan. Práca v kameňolome spôsobila Štefanovi Čerňanovi problémy s pľúcami a v roku 1930 si našli nový domov v štáte Wisconsin v dedinke Antigo, kde si zriadili dobytkársku farmu.
Andrew George vyrástol na farme a v roku 1925 sa oženil s Rozáliou Cihlářovou, ktorá bola pôvodne Češka z Běchyne pri Tábore. V roku 1929 sa im narodila dcéra Dolorez a 14. marca 1934 syn Eugen Andrew Cernan.
Eugene Andrew Cernan sa v októbri 1963 stal súčasťou amerického vesmírneho programu ako člen tretej skupiny astronautov NASA. 3. júna 1966 absolvoval trojdňovú misiu pod označením Gemini 9A, 18. mája 1969 to bola osemdňová misia s Apollo 10, počas ktorej vyskúšali s modulom LEM pristátie necelých 14 kilometrov nad povrchom mesiaca. Jeho najdôležitejšou misiou však bol let Apollo 17, kedy Eugene Andrew Cernan 11. decembra1972 o 20:54:57 SEČ pristál na Mesiaci, kde ako posledný človek 14. decembra 1972 zanechal svoju stopu.

Eugene Andrew Cernan sa tak stal najznámejším potomkom vysťahovalcov z našej obce. Obec Vysokú nad Kysucou, ako rodisko svojich starých rodičov, Eugene Andrew Cernan navštívil až dvakrát. Prvýkrát to bolo 2. októbra 1974 a o 20 rokov neskôr dňa 28. septembra 1994 spoločne so svojou sestrou Dolores a dcérou Therese. Počas svojej návštevy odhalil v základnej škole pamätnú tabuľu s nápisom Základná škola Eugena Andrewa Cernana, ktorá od tohto pamätného momentu nesie jeho meno.

I preto zo záujmom reflektovala škola na výzvu Obce Vysoká nad Kysucou a pripravila pod jej záštitou výstavu pod názvom Eugen Andrew Cernan, ktorá bola inštalovaná v priestoroch vestibulu kultúrneho domu vo Vysokej nad Kysucou. Návštevníci i samotní tvorcovia kreatívnych a nápaditých dielok, ktorými boli žiaci a deti zo ZŠ s MŠ E. A. Cernana v spolupráci s pani učiteľkami si tak mohli túto úžasnú výstavu pozrieť až do piatku 17. marca 2023.

V pamätnej izbe Eugena Andrew Cernana na Obecnom úrade vo Vysokej nad Kysucou bola inštalovaná výstava taktiež venovaná Eugenovi Andrewovi Cernanovi, ktorú pripravila Krajská hvezdáreň Kysucké Nové Mesto a ktorá zachytávala konkrétne jeho jednotlivé vesmírne misie.

Okrem výstavy sa v doobedňajších hodinách 14. marca 2023 konali v sále kultúrneho domu zaujímavé prednášky pre žiakov 5.- 9. ročníka ZŠ s MŠ E. A. Cernana a 5.- 9. ročníka ZŠ s MŠ Makov. Ako prvá sa konala prednáška pod názvom Eugen Andrew Cernan a jeho vesmírne misie pod záštitou Krajskej hvezdárne v Kysuckom Novom Meste, ktorú viedla zástupkyňa riaditeľa Mgr. Kristína Vlčková.

Nasledovala prednáška prvého slovenského kozmonauta a armádneho generála Ivana Bellu pod názvom Vesmírna misia Štefánik. Jeho pútavé rozprávanie o ceste do kozmu, zážitkoch a skúsenostiach nadchlo všetkých prítomných. Preto sa niet čomu čudovať, že ho samotní poslucháči doslova zasypali otázkami.

Možnosť diskusie so žiakmi ZŠ s MŠ E. A. Cernana využil i letecký pridelenec z Veľvyslanectva USA na Slovensku Jonathan St Peter, ktorý pri tejto vzácnej príležitosti pricestoval do Vysokej nad Kysucou. So žiakmi základnej školy viedol živú diskusiu nie len o práci leteckého attaché, ale i o úlohách a činnosti Veľvyslanectva USA na Slovensku.

Samotné odhaľovanie diela STOPA sa uskutočnilo 14. marca 2023 o 13:00 hod. za účasti a príhovorov autora diela Stanislava Mikovčáka, starostu obce Vysoká nad Kysucou Mgr. Antona Varechu. Pozvanie prijali i vzácni hostia: predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Ing. Erika Jurinová, za Veľvyslanectvo USA na Slovensku letecký attaché Jonathan St Peter, armádny generál a prvý slovenský kozmonaut p. Ivan Bella, primátor mesta Čadca JUDr. PhDr. Matej Šimášek, PhD., starostka obce Korňa Ing. Marinna Bebčáková, starosta obce Makov Ing. Stanislav Gašparík, riaditeľ Kysuckej hvezdárne v Kysuckom Novom Meste RNDr. Ján Mäsiar a zástupkyňa riaditeľa Kysuckej hvezdárne v Kysuckom Novom Meste Mgr. Kristína Vlčková. Po slávnostných príhovoroch nasledovalo symbolické prestrihnutie pásky a odhalenie diela. O dotvorenie krásy tohto jedinečného momentu sa postaral hudobník Jožko Ježík, v podaní ktorého sme si moli zo saxofónu vypočuť známe hity amerického skladateľa, speváka a jazzmana Louisa Armstronga.

Pamätník STOPA tak bude už navždy pripomínať nesmiernu odhodlanosť a húževnatosť výnimočného človeka, ktorý nám svojím životom dokázal, že žiadne hranice, či limity nemôžu byť pre nikoho prekážkou a poslal tak nezmazateľný odkaz a výzvu ďalším generáciám, nech zanechajú v histórii ľudstva nezmazateľné veľké stopy, ako sa to podarilo Eugenovi Andrew Cernanovi.

 

Text: Bc. Monika Perďochová, Mgr. Anton Varecha
Foto: Ing. Ján Lisko, Milan Kosec, Ing. arch. Stanislav Mikovčák

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada