Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

Obrázok11Prvotná myšlienka Náučného chodníka vo Vysokej nad Kysucou vznikla na úvodnom stretnutí v rámci vzdelávacieho programu Spojme hlavy. Jedná sa o ročný vzdelávací program mladých komunitných lídrov, ktorí absolvujú niekoľko tréningov pod skúsenými mentormi z praxe a zároveň pracujú na svojom projekte, ktorý je finančné podporený sumou 500€.

Prečo práve náučný chodník? Vzhľadom na to, že mám pomerne silný vzťah k turistike a teda aj k horám, tak som chcel vytvoriť niečo, čo by bolo nejakou formou späté so životným prostredím. Náučný chodník prinesie oveľa viac. Návštevníci strávia počas jeho návštevy čas v prírode, či už so svojimi priateľmi alebo rodinou, a zároveň sa počas toho budú vzdelávať, ba dokonca, v niektorých prípadoch aj zábavnou formou, pretože informačné tabule budú aj vo forme pexesa.

Už od samotného začiatku sme vedeli, že projekt bude finančne, ale aj logisticky náročný. Obzreli sme sa teda po rôznych grantových výzvach, ktoré ponúkajú podporu pre malé komunitné projekty ako je ten náš a v rámci OZ Voľný čas a neformálnej skupiny Priatelia z Kysúc sme skúsili naše šťastie.

Pomoc prišla z viacerých smerov. Jednou z nadácii, ktoré poskytli pomocnú ruku je aj Nadácia Kia Slovakia a to v rámci grantovej výzvy Dobrovoľníctvo 2022 – Zelené komunity, ktorá poskytla na realizáciu časti projektu, zameranej na životné prostredie, sumu v celkovej hodnote 2 000€.

Najskôr sme sa, obrazne povedané, snažili postaviť základy. Bolo potrebné vymyslieť obsah a prevedenie jednotlivých náučných tabúľ tak, aby boli pre návštevníkov obohacujúce a zároveň, aby boli správne a presné. Následne išli informačné tabule do výroby a počas toho sa začali budovať drevené konštrukcie. Potom sme pristúpili k vykopaniu a betónovaniu skutočných základov, ktoré budú, veríme, pevne držať náučné tabule niekoľko desaťročí a poslúžia tak na vzdelávanie viacerých generácii. Týmto to však nekončí, keďže chceme dosiahnuť to, aby bol Náučný chodník atraktívny aj pre tých, ktorí ho už navštívili, tak sa budeme snažiť, v priebehu rokov, dopĺňať jeho obsah.

Všetkým, ktorí priložili ruku k dielu patrí jedno veľké ĎAKUJEM! Bez ohľadu na to, či išlo o podporu finančnú, administratívnu alebo o dobrovoľnícke práce.

 

Text a foto: Erik Jančík

 

Tento projekt bol realizovaný vďaka finančnej podpore:

nadácia kia

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada