Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb freya 005I keď naše životy a celé spoločenské dianie poznačila pandémia ochorenia COVID-19, predsa sa len mnohí z nás snažia robiť to čo ich baví. Takýmto príkladom je i Filip Stolárik z Vysokej nad Kysucou. Filip sa počas svojho základného výcviku u špeciálnej jednotky ozbrojených síl SR v roku 2010 stretol s plemenom psa Československý vlčiak, ktorému ako sám hovorí doslova „podľahol“.

Československý vlčiak krížencom karpatského vlka a nemeckého ovčiaka, pôvodne určený na stráženie hraníc a prácu v armáde. Bolo vytvorené zviera hrdé a záhadné ako vlk, verné a poslušné ako pes. Vyniká však svojou inteligenciou, vytrvalosťou, čuchom, zrakom a inými vlastnosťami, aj zlými, ktoré iné psy nemajú. Nápadne sa podobá vlkovi. Často si ho ľudia mýlia s huskym alebo malamutom, zvláštnym nemeckým ovčiakom, ale najčastejšie s vlkom. Pripomína aj menej známe plemeno Saarloosov vlčiak, ktorý je rovnako krížencom vlka a nemeckého ovčiaka. Svojím ladným pohybom, elegantným telom, vlkošedou farbou, jantárovými šikmými očami je určite neprehliadnuteľný, no môže v niekom vyvolať aj strach. Je temperamentný, vytrvalý klusák, vysoko inteligentný a učenlivý, vyžaduje úplne odlišný prístup ako iné plemená psov. Tvrdá ruka a dril, ktorý sa tak často využíva pri nemeckých ovčiakoch, u neho nefunguje. Je to pes len jedného pána, ktorému je neobyčajne verný, a s ktorým musí mať kontakt čo najužší, inak chátra. Preto mu musí jeho pán poskytnúť denne veľa svojho času, lásky a trpezlivosti zároveň celý jeho život. Svoje územie si silno stráži a jeho svorka (členovia rodiny) je pre neho všetkým.

Filip Stolárik si preto v roku 2016 zadovážil sučku tohto krásne plemena s menom Beireen z Kaľanky, ktorú premenoval na Freya. Každý psík si vyžaduje absolútnu pozornosť svojho majiteľa, ktorú mu odpláca svojou vernosťou a oddanosťou. Tvrdá práca a poctivá každodenná príprava začala prinášať Filipovi a Freye i prvé výsledky a to nie hocijaké veď o Freye možno povedať, že už je šampiónkou dnes! Je víťazkou v absolvovaní skúšky vytrvalosti psa prvého stupňa v Šamoríne v behu na 40 KM, kde sa spomedzi 22 súperov umiestnila na 1. mieste a úspešne prevzala titul CACT. (Pozn. Táto skúška prebiehala tak, že Filip šliapal na bicykli a Freya bežala vedľa neho).

Freya pod vedením Filipa reprezentuje i na oblastných, národných a medzinárodných súťažiach a na výstavách bola zatiaľ hodnotená iba známkou 1! Je víťazkou triedy, Oblastným víťazom, CAC a naposledy 19. júla 2020 získala i titul CACIB a titul BOS. Pretože je to slečna nechýba jej ani titul Slovenský šampión krásy, ktorý získala v auguste 2020. Za dva roky Freya „zatiaľ“ získala 13 titulov a momentálne sa pripravuje na pokus o získanie Medzinárodného titulu.

Za úspechmi stoja však hodiny a hodiny príprav. Freya trénuje na lúkach pod Furmancom a výkonnosť a beh na trati Vrchrieka – Semeteš – Jedľovník – Vyšný Kelčov. A čo o svojom psíkovi a šampiónke hovorí samotný Filip Stolárik: „Je to pes, ktorý akoby žil na hranici skutočnosti a fantázie. Má neopakovateľné kúzlo a umožňuje mi na chvíľu stať sa súčasťou prírody. Za každý jeden náš spoločný úspech chcem poďakovať hlavne rodine, známym a členom kynologického klubu, i vďaka nim bola Freya zaradená do triedy medzi šampiónov, kde bude už konkurencia omnoho väčšia, ale pre nás je to opäť ďalšia výzva.“

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada