Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb kontajner vrchrieka 001V rámci odpadového hospodárstva sa obec snaží zabezpečiť v každej väčšej osade, dostupnej zvozovej technike, kontajner na komunálny odpad, ktorý je určený ako trvale žijúcim obyvateľom tak i chatárom. Bohužiaľ stále častejšie sa stretávame s negatívnym javom, že k týmto kontajnerom častejšie chodia iní obyvatelia než tí, pre ktorých je ten kontajner určený. Realita je potom taká, že kontajner určený pre 10-15 domov je za 3 dni neuveriteľne plný a kým ho príde vyviesť zberová spoločnosť je už i „obložený“ odpadom. Pritom je logické, že tí pre ktorých je kontajner určený to urobiť nemohli.

Pri takýchto zberových miestach už obec testuje fotopascu a pri jej plnohodnotnom nasadení hodláme, s dodržaním zásad GDPR, previnilcov zverejňovať!

Ak by Vás zaujímalo koľko vývoz takého kontajnera stojí, tak nech sa páči:

Služba vývozu 1 ks kontajnera je 106,50 € bez DPH (s DPH 127,8) + je potrebné pripočítať poplatok za odpad. Pre komunálny odpad je vo výške 27 €/ton bez DPH (s DPH 32,40 €) a pre objemný odpad vo výške 65 €/ton bez DPH (s DPH 78 €). Či je to komunálny alebo objemný odpad, je k nemu potrebné pripočítať ešte poplatok zo zákona 22 €/ton. Zväčša sú tieto objemové kontajnery posudzované ako objemný odpad, lebo sa tam nachádzajú matrace, nábytok, skrine, dvere, stoličky, polystyrény, stavebný odpad a pomedzi tieto odpady sú nahádzané vrecia komunálneho odpadu a ich priemerná váha je cca 1,5 - 2,0 tony odpadu. Potom cenová relácia vývozu 1 ks VOK o hmotnosti cca 1,75 ton je pre:

- komunálny odpad: 127,8 + 54,4*1,75 = cca 223 € / 1 VOK / 1 vývoz

- objemný odpad: 127,8 + 100*1,75 = cca 303 € / 1 VOK / 1 vývoz

 

Podľa evidencie za rok 2019 bolo vyvezených 86 kontajnerov z nižšie uvedených osád

Škradné

U Jurčov

HK Cintorín

Zátoka

Jedľovník

Slončíky

Semeteš u Kanisov 

Semeteš Soliky 

Vrchrieka

11

4

15

11

7

4

9

10

15

 

A kto to zaplatí? - my obyvatelia Obce Vysoká nad Kysucou. Takže tým arogantným obyvateľom treba naozaj ironicky poďakovať, že je pre nich problém férovo a zodpovedne nakladať s odpadom voči ostatným obyvateľom.

No a na záver, aby sa mohol takýto „obložený“ kontajner vyviesť, je potrebné najskôr okolo neho urobiť poriadok. A kto to urobí? Pracovníci obce, ktorí by za naše peniaze mohli robiť niečo omnoho dôležitejšie ako upratovať po niekom ...

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada