Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb pietna spomienka semetes2020 006Štatistiky uvádzajú, že priemerný vek mužov na Slovensku je 73,8 roka a ženy sa dožívajú o sedem rokov viac. Kľudne preto môžeme povedať, že od udalostí, ktoré sa odohrali 20. apríla 1945 vo Vysokej nad Kysucou v osade Semeteš uplynul už jeden priemerný mužský život.

Niet preto divu, že mnohým z mladej generácie sa hrôzostrašná udalosť II. sv. vojny, pri ktorej bolo chladnokrvne zavraždených 21 mužov vo veku od 16 do 61 rokov, môže zdať ako vymyslený príbeh starých mám ...

Udalosť je v histórii obce i celého Kysuckého regiónu známa ako Semetešská tragédia a bohužiaľ k vymyslenému príbehu má veľmi ďaleko. Išlo o poslednú masovú popravu počas II. sv. vojny na území Slovenska, počas ktorej malo pôvodne zomrieť 22 mužov avšak doslova zázrakom sa jednému z nich Štefanovi Cipárovi podarilo prežiť. Beštialita a chladnokrvnosť vrahov vháňa i dnes slzy do očí nielen ešte žijúcim pamätníkom, ale i ich poslucháčom.

Je však nesmierne dôležité, aby ľudia nezabudli a preto i samotná obec Vysoká nad Kysucou každoročne organizuje na mieste, kde dnes stojí pamätník obetiam Semetešskej tragédie pietnu spomienku na „čierny“ deň jej histórie. V súvislosti s pandémiou vírusu COVID-19 a aktuálnym zákazom organizovať akékoľvek verejné zhromaždenia, nebolo možné zorganizovať pietnu spomienku v tradičnom rozsahu. Zabudnúť však nesmieme ani v ťažkých chvíľach a preto starosta obce Vysoká nad Kysucou v mene všetkých jej obyvateľov spoločne s predsedom ZO SZPB Tiborom Gáboríkom a členom organizácie Pavlom Polkom, položili k Pamätníku obetiam Semetešskej tragédie dňa 20. apríla 2020 kvetinové vence, ako symbolov spomienky, že i po 75-tich rokoch pamätáme na chlapcov a chlapov, ktorým životné sny a túžny zobrali bezcitní vrahovia.

Česť ich pamiatke!

semet8

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada