Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb vyrezavany betlehem02V roku 1223 pozval taliansky šľachtic Giovanni di Velita do svojho sídla priateľa Františka z Assissi, aby s ním strávil vianočné sviatky. Ten sa počas návštevy priateľovi Giovannimu zdôveril: „Chcel by som napodobniť zrodenie betlehemského dieťaťa a ukázať chudobu a biedu, ktorá ho obklopovala, keď sa narodilo. Ako mu chýbalo všetko, čo novorodenec potrebuje, ako bolo uložené v jasliach a odpočívalo na sene medzi oslíkom a volom.“

Svoju pustovňu, ktorú mal v skalnej stene na hore a ktorú mu daroval práve Giovanni di Velita, premenil na kaplnku a v nej postavili jasličky so senom. Na seno uložili živé bábätko, pozor naň dávali Mária a Jozef, mladí ľudia z farnosti a z neďalekého gazdovského dvora priviedli oslíka i vola. Scéna zodpovedala narodeniu Božieho syna opísanému v Biblii. Na Štedrý deň pozval František k jaskyni svojich priateľov a obyvateľov mestečka a o polnoci začal slúžiť svätú omšu a čítal úryvky z Evanjelia podľa Lukáša, ktoré jediné podrobnejšie opisuje narodenie Krista. Tak všetkých týmito jasličkami upozornil na nesmiernu chudobu, v ktorej sa Ježiš prišiel na svet. František z Assissi teda v roku 1223, tri roky pred svojou smrťou, zaviedol touto slávnosťou tradíciu betlehemov a a zároveň v skalnej jaskyni v Grecciu celebroval ako prvý polnočnú svätú omšu. Od tejto chvíle sa v Taliansku silno zakorenil zvyk zvyk betlehemov.

Na Slovensku sa prvé betlehemy začali objavovať od 14. storočia. Tento zvyk priniesli františkáni, ktorí v tom čase prišli na naše územie. Dnes sú betlehemy samozrejmou súčasťou mnohých domácností a v posledných rokoch i verejných priestranstiev v obciach, mestách či pri samotných kostoloch.

Od stredy 18. decembra 2019 nájdete scénu narodenia Krista i pri farskom kostole sv. Matúša. V tento deň tu boli totiž inštalované prvé tri sochy dreveného betlehemu. Sochy boli vyrezané z troch lipových klátov, ktoré pochádzali zo spadnutej lipy. Tá sa teda takýmto symbolickým spôsobom vrátila opäť tam, kde rástla.

O ich nádherné umelecké prevedenie sa postaral známy rezbár Anton Kadura z Podvysokej, ktorého diela ste mohli obdivovať i na výstave v mesiacoch september a október vo vestibule budovy obecného úradu a ktorý je zároveň i nositeľom ocenenia z medzinárodnej súťaže vyrezávaných betlehemov, ktorá sa konala vo Vatikáne.

Sochy sv. Jozefa, Panny Márie a Jezuliatka v jasličkách sú prvé tri z celej série a každý rok k nim pribudnú ďalšie, ako i stavba samotnej maštale. Súsošie Svätej rodiny bude slávnostne požehnané 24. decembra 2019 pred polnočnou sv. omšou.

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada