Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb koncert incipit 1 2019 007Milovníkom vážnej hudby meno ENRICO VOLPE určite nie je neznáme. Známy taliansky dirigent od roku 2000 aktívne a úspešne spolupracuje s Kysuckým komorný orchestrom mesta Čadca (KKO) a orchestrom INCIPIT. Po hudobnej stránke sa venuje hlavne repertoáru starej neapolskej hudby.

Práve v spojení s Komorným orchestrom INCIPIT, ktorého členovia pochádzajú z rôznych kútov Slovenska, mali možnosť diváci vidieť dirigenta Enrica Volpeho na benefičnom koncerte, ktorý sa konal v sobotu 30. novembra 2019 o 16:00 hod. vo farskom kostole sv. Matúša vo Vysokej nad Kysucou.

Takmer zaplnený chrám mal možnosť vypočuť si skladby od Milana Nováka, Jeana Sibeliusa, Edwarda Elgara, Dimitria Shostakovicha či Benjamina Brittena. Organizátormi tohto jedinečného koncertu boli Farnosť Vysoká nad Kysucou a obec Vysoká nad Kysucou.

Vstupné na koncert bolo dobrovoľné a výťažok z benefičného koncertu bude použitý na financovanie nákladov súvisiacich s realizáciou novej strechy na veži farského kostola sv. Matúša vo Vysokej nad Kysucou.

 

Vysočania sa však už teraz môžu tešiť na ďalší benefičný koncert, ktorý sa bude konať v nedeľu 29. decembra 2019 o 15:00 hod. a vo farskom kostole sv. Matúša tento krát rodáčka z Vysokej nad Kysucou operná speváčka Miška KUBIŠTELOVÁ!

 

 

Enrico volpeDoc. Enrico VOLPE 

dirigent, Taliansko 

Rodák z talianskeho Neapola, v súčasnosti žije v meste Caserta. Po univerzitných štúdiách absolvoval diplomované štúdium klasickej gitarovej hry v Neapole a v Aténach. Chorálnu hudbu, vedenie zboru a dirigovanie orchestra ukončil na Hochschule vo Viedni pod vedením prof. Otmara Suitnera. Dirigoval viaceré komorné a symfonické orchestre v Taliansku i v rôznych krajinách Európy (Rakúsko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Poľsko, Bulharsko, Česko, Slovensko, Švajčiarsko, Ukrajina, Maďarsko).

Je umeleckým riaditeľom Festivalu Itinerante del Cilento, ktorého je zakladateľom, stabilne diriguje Orchester Giovanile Partenopea Italia. Od roku 2000 sa datuje jeho veľmi aktívna a úspešná spolupráca s Kysuckým komorný orchestrom mesta Čadca (KKO) a orchestrom INCIPIT. Po hudobnej stránke sa venuje hlavne repertoáru starej neapolskej hudby. Spolupracuje so Štátnou operou v Košiciach, každoročne vedie kurz interpretačného umenia neapolskej hudby 17. – 18. storočia. Je docentom na Hudobnom konzervatóriu Nikola Sala v Benevente a Konzervatóriu Giuseppe Martucci v Salerne. Je autorom viacerých didaktických prác, monografií a komorných kompozícií, publikoval viacero esejí o vývoji hudby a etnomuzikologických prác zameraných na hudbu obdobia baroka v Neapole.

Je veľkým priateľom a priaznivcom regiónu Kysúc. Každoročne pripravuje koncertné turné orchestra INCIPIT v Taliansku a taktiež je pravidelným hosťom orchestra na jeho domácej pôde v Čadci.

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada