Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb dvihanie veze 004Niekoľko týždňov sledovali obyvatelia obce Vysoká nad Kysucou, ale i náhodní okoloidúci, ako pod šikovnými rukami zručných majstrov firmy Švestav z Brezovičky postupne „rastie“ nová strecha veže farského kostola sv. Matúša.

Za novým dielom sa v pozadí týčila veža farského kostola, ktorá medzičasom prišla o svoju pokrývku a pred nepriazňou počasia ju chránilo iba dočasné prekrytie.

Svoju konečnú a krásnu podobu začala nová strecha veže „naberať“ až keď ju začali pokrývať medeným plechom. Vo štvrtok 26. septembra 2019 bol na jej vrchol osadený pozlátený kríž spoločne s makovicou z dielne Juraja Čiernika zo Zemianskeho Kvašova, do ktorej bola v zapečatenom medenom puzdre vložená pamätná listina z jej požehnania, pamätné mince, denná tlač a fľaša slivovice z roku 2009 pre budúcich majstrov. Po definitívnom dokončení pokrývačských prác, ktoré realizovala firma Vyšinskí z Turzovky, bola vo Vysokej nad Kysucou najčastejšou otázkou: „Kedy sa bude nová strecha dvíhať na vežu?“ a hlavne: „Ako?“.

Technicky náročnému vyzdvihnutiu strechy veže predchádzala v sobotu 28. septembra 2019 brigáda, počas ktorej šikovní a ochotní chlapi demontovali lešenie, ktoré obopínalo novopostavenú strechu. Až po jeho odstránení ju bolo možné zhliadnuť v plnej kráse. Definitívny verdikt, ohľadom termínu jej vyzdvihnutia na vežu farského kostola, padol zo strany poskytovateľa autožeriavu na pondelok 30. septembra 2019.

V pondelok 30. septembra 2019 sa v ranných hodinách meter po metri približoval i napriek zúženému manipulačnému priestoru autožeriav so zdvihom až 100 ton. Už v priebehu noci vo Vysokej nad Kysucou fúkal silný nárazový vietor, ktorý sa síce v ranných hodinách zmiernil avšak aj po stabilizácii techniky bola jeho intenzita, meraná na meteostanici na ramene žeriava, taká silná, že nedovoľovala pokračovať v prácach. Zdvihnutie strechy veže bolo preto odložené na utorok 1. októbra 2019 na čas o 6:00 hod.

Utorkové ráno 1. októbra 2019 bolo síce chladné , ale hlavne bezveterné a preto sa ešte pred prvými slnečnými lúčmi začalo so všetkými potrebnými prácami. Zamestnanci obce pri umelom osvetlení odstraňovali dočasnú strechu na veži farského kostola sv. Matúša a pracovníci spoločnosti Felbermayr pripevňovali novú strechu veže k lanám visiacim z ramena žeriava. Aká ľahká sa celá strecha vážiaca 7,6 tony javila, keď ju autožeriav o 6:38 hod. vyzdvihol zo zeme priamo až na vežu kostola. Po správnom natočení o 7:11 hod. ľahučko dosadla do pripraveného uchytenia. Nová strecha veže farského kostola sv. Matúša sa tak už týči vysoko nad všetkými stavbami obce Vysoká nad Kysucou a púta pozornosť okoloidúcich.

Pozrite sa na časozberové video, ako celá "operácia" dvíhania strechy veže prebiehala ...

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada