Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb pozehnanie veze 003Už niekoľko mesiacov v obci Vysoká nad Kysucou prebiehajú práce na výmene strechy veže farského kostola sv. Matúša. Zámer zhotoviť jej nový tvar iniciovalo kritické vyjadrenie na adresu strechy kostolnej veže v kanonickej vizitácii z r. 1798 - 1803: „Veža je taktiež murovaná. Ale jej strecha [ ... ] je nepodobná svojej žiaducej podobe a vyvoláva zlý dojem. Takto kazí celkový vzhľad Božieho domu. Preto je nutné kopulu opraviť“. Po 250 rokoch od postavenia kostola tak vízia niekdajších vysočanov nadobudla reálnu podobu.

Historickým medzníkom celej tejto snahy bol nepochybne piatok 13. septembra 2019. V tento deň našu obec navštívil Žilinský diecézny biskup Mons. Tomáš Galis, aby za účasti kňazov z turzovského dekanátu, i kňazov rodákov z Vysokej nad Kysucou, poslancov obecného zastupiteľstva, zástupcov spolupracujúcich firiem a obyvateľov obce, pri slávnostnej sv. omši o 17:45 hod. požehnal novopostavenú strechu veže farského kostola sv. Matúša, ktorá je tesne pred dokončením. Žilinský diecézny biskup Mons. Tomáš Galis v závere sv. omše spoločne so starostom obce Mgr. Antonom Varechom, dekanom PhDr. Jánom Vrbatom, vysockým farárom Mgr. Františkom Mikulášom a pánom Jozefom Vavricom, ako svedkom z ľudu, podpísali pamätnú listinu s visiacou voskovou pečaťou, písanú v latinčine archívnym atramentom, ktorá bude s ďalšími vecami vložená do tzv. „makovice“ pod kríž , ako odkaz pre budúce generácie. Text listiny kaligrafickým písmom a na špeciálny druh papiera ručne napísala pani Kamila Gabošová. Autorom textu je miestny farár a do latinčiny ho preložila Mgr. Erika Kučáková.

Po vložení listiny do makovice, spoločne s ďalšími predmetmi, môže dôjsť k jej zapečateniu a umiestneniu pod kríž na vrchol novej strechy. Následne môže dôjsť k dokončeniu pokrývania strechy veže farského kostola sv. Matúša. V prípade, že práce budú pokračovať v naplánovanom slede, v pondelok 30. septembra 2019 v doobedňajších hodinách dôjde z logistického hľadiska k najnáročnejšej udalosti – vyzdvihnutia strechy z jej aktuálneho miesta pri kostole na vežu farského chrámu sv. Matúša.

 

Text: Mgr. Anton Varecha, Mgr. František Mikuláš

Foto: Ing. Ján Lisko

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada