Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb dvojkriz budatin 013Slovenská národná rada 1. septembra 1992 na svojej piatej schôdzi prijala Ústavu SR. Zo 134 prítomných poslancov hlasovalo za 114, proti boli 16 a štyria sa zdržali. Ústavu SR slávnostne podpísali 3. septembra 1992 na Bratislavskom hrade vtedajší predseda SNR Ivan Gašparovič a predseda vlády Vladimír Mečiar. Vznik najdôležitejšieho zákona suverénneho nezávislého štátu - Ústavy SR si na Slovensku pripomíname vždy 1. septembra štátnym sviatkom.

 

Pri príležitosti blížiaceho sa Štátneho sviatku členovia DHZ Vysoká nad Kysucou a nadšenci pod vedením pána Jozefa Hrtúsa zrealizovali v dňoch 27. augusta 2018 a 30. augusta 2018 stavbu monumentálneho znaku Slovenskej republiky, ktorým je dvojkríž. Autorom celého nápadu bol pán Bohuslav Varecha ml. Monumentálny dvojkríž sa týči v obci Vysoká nad Kysucou na vrchu Budatín nad miestnou časťou Nižný Kelčov. V nadzemnej časti je vysoký 16m a ramená dvojkríža majú šírku 5m a 4m. Dvojkríž je vyhotovený z dreva smrekovca opadavého, ktoré bolo kvôli viditeľnosti kríža povrchovo ošetrené bielym náterom. V krátkom čase bude dvojkríž doplnený o solárne osvietenie.

 

Foto: Katarína Jantošová, Anton Varecha, Ján LIsko

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada