Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb vianočné trhy betlehem2017 067Vianočné trhy sú obľúbeným podujatím v mestách a obciach po celom svete. Vôňa vareného vína alebo punču, regionálne špeciality, tradičné výrobky a všade príjemná a vrúcna atmosféra. Na vianočných trhoch sa ľudia zhromažďujú, aby si spolu s priateľmi vychutnali príjemnú atmosféru a príjemne sa naladili na najkrajšie sviatky roka - Vianoce. Trhy sú jedinečné a odlišujú sa tradíciami a zvykmi daného mesta alebo obce. Vianoce spájajú obyvateľov a návštevníkov do jednej skupiny ľudí, ktorí si spolu užívajú tento predvianočný čas.

Výnimkou nebola ani naša obec Vysoká nad Kysucou, ktorá v sobotu 09. decembra 2017 usporiadala v spolupráci s Penziónom Javorník Vianočné trhy 2017. Vianočná atmosféra „zaplavila“ námestie v ústredí obce už od 12:00 hod. a o 13:00 hod. ju umocnil kultúrny program, ktorý v úvode slávnostne otvoril svojím príhovorom starosta obce Mgr. Anton Varecha a v ktorom sa všetkým prítomným predstavili s pásmom kolied a vianočných vinšov ĽH Muzička spod Grúňa, žiaci zo ZŠ s MŠ E. A. Cernana zo spevácko-tanečného krúžku, hudobná kapela zo ZŠ s MŠ E. A. Cernana, Dievčence z Vysokej a FS Vysočanka. Ich spev a vinše sa niesli námestím a spríjemňovali tak všetkým návštevníkom predvianočné popoludnie a chvíle strávené na vianočných trhoch. Neodmysliteľnou súčasťou trhov však neboli len stánky s tradičným vianočným a remeselníckym tovarom, ale i „rozoberanie“ prasaťa ako symbolu vianočnej hojnosti. Všetci návštevníci si tak mohli pochutnať na rôznych zabíjačkových dobrotách, kapustnici, ktorú tento rok pripravili členovia DHZ Vysoká nad Kysucou a zapiť ich vianočným punčom, či medovinou.

Vyvrcholením a jedinečným spestrením celého dňa a programu Vianočných trhov 2017 sa o 17:00 hod. pre všetkých určite stal ,,Živý Betlehem“. Ten je už neodmysliteľnou súčasťou vianočných trhov vo Vysokej nad Kysucou a podobné predstavenie nenájdete široko – ďaleko. Tento rok bol spracovaný podnázvom „na Štedrý deň“ a vo vystúpení, sa pod umeleckým vedením manželov Amálie a Pavla Kužmovcov, predstavilo viac ako 50 účinkujúcich z Vysokej nad Kysucou a DFS Kelčovan! A tak tí, ktorí si prišli pozrieť pásmo zvykov a tradícií, ktoré sa na Štedrý deň v minulosti konali, mohli zažiť jedinečný a neopakovateľný zážitok. Toto jedinečné vystúpenie bolo po prvýkrát v priamom prenose na kanále Media TV a tak si ho mohli pozrieť i obyvatelia všetkých obcí, kde je poskytovateľom káblovej televízie spoločnosť TES Media s.r.o.

Nech teda príjemné pocity návštevníkom vianočných trhov vo Vysokej nad Kysucou ostanú v duši nie len počas tohtoročného Adventu, ale i počas celého nadchádzajúceho roka ...

 

Text: Nikola Zajacová

Foto: Marián „Makalač“ Kmínek

 

 

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada