Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb IMG 2017 0660Dobrovoľný hasičský zbor Vysoká nad Kysucou, ktorý je založený a svoju činnosť vykonáva už od roku 1881 a teda tento rok oslávil svoje „136. narodeniny“, čím sa radí medzi jeden z najstarších dobrovoľných hasičských zborov na Kysuciach, má opäť dôvod na radosť. V nedeľu 02. 07. 2017 o 17:30 hod. navštívil obec Vysoká nad Kysucou minister vnútra SR Róbert Kaliňák, ktorý za účasti štátneho tajomníka ministerstva obrany SR Mariána Saloňa, poslanca NR SR a predsedu ŽSK Juraja Blanára, poslanca NR SR a starostu obce Stará Bystricka Jána Podmanického,  generálneho sekretára DPO SR Vendelína Horvátha, riaditeľa krajského riaditeľstva HaZZ v Žiline plk. Jaroslava Kapusniaka, riaditeľa UPSVaR v Čadci a okresného predsedu strany SMER-SD Jozefa Cecha, starostu obce Makov Martina Pavlíka, starostu obce Staškov Ladislava Šimčiska, vysockého rodáka dôstojného pána farára Róberta Dormana, poslanca MZ v Čadci Františka Kučáka a ďalších vzácnych hostí, slávnostne odovzdal do užívania dlho očakávanú zrepasovanú cisternovú automobilovú striekačku, ktorá je hasičskou „srdcovkou“ a odmenou za ich obetavú a hrdinskú prácu.

Cisternová automobilová striekačka TATRA 148 bola vyrobená v roku 1971 a i napriek neustálej údržbe a investíciám už bola zásahoch nespoľahlivá, ale predsa tak potrebná a nenahraditeľná.  Členovia DHZ Vysoká nad Kysucou ako i samotná obec preto s nadšením privítali správu, že i vysocká cisterna bola zaradená do celonárodného projektu a bude zrepasovaná.

Cisternu hasiči odviezli 13. 2. 2017 na repas do Liptovského Hrádku, kde ju za necelých 5 mesiacov zmenili na nepoznanie. Dostala nový šat, či už z pohľadu „laika“ z vnútra a z vonku, ale taktiež i z pohľadu „odborníka“ technickým zhodnotením, generálnou opravou motora, prevodových skríň, pohonu, náprav, riadenia, výmenou nádrže, doplnením vysokotlakového čerpadla... Takto sa cisternová automobilová striekačka TATRA 148  zaradila  medzi ostatnú hasičskú techniku DHZ Vysoká nad Kysucou, ktorú zbor získal vďaka obci a ňou implementovaného projektu „Spoločne za bezpečnosť obyvateľov a ochranu krajiny bez hraníc“, v roku 2015. Hasičské zbory v našej obci tak boli vybavené vozidlami FORD Transit 4x4, štvorkolkou, šesťkolkou, GPS zariadeniami, hasičskou striekačkou a  kompletnou výzbrojou a výstrojou.

Členovia DHZ Vysoká nad Kysucou nepatria medzi tých, ktorí len očakávajú pomoc, ale sami sa aktívne snažia zveľaďovať zverený majetok, čoho dôkazom sú zmodernizované priestory interiéru hasičskej zbrojnice, na rekonštrukcii ktorého odpracovali cca 5 000 brigádnických hodín! Výzvou do budúcnosti je ešte pre nás, rekonštrukcia hasičskej zbrojnice vo Vyšnom Kelčove, ktorá je v zlom technickom stave.

Touto cestou preto ďakujeme ministrovi vnútra SR JUDr. Róbertovi Kaliňákovi a celému tímu ľudí, ktorý sa akoukoľvek formou spolupodieľali na technickom zhodnotení a dodaní CAS TATRA 148 pre DHZ Vysoká nad Kysucou, ktorý sa tak zaradil medzi kvalitne vybavené hasičské zbory.

Na záver patrí úprimné poďakovanie obci Vysoká nad Kysucou, všetkým členom DHZ Vysoká nad Kysucou, Zbojníkom z Lúpežova, žiakom zo ZŠ s MŠ E. A. Cernana za zahratie hymny SR, pánovi farárovi Róbertovi Dormanovi za požehnanie nového vozidla, členom DHZ Horný Kelčov, Penziónu Javorník, Lukášovi Kubincovi, zástupcom okresného výboru DPO v Čadci a každému jednému človeku, ktorý sa akýmkoľvek spôsobom zaslúžil o to, aby táto historická chvíľa pre DHZ Vysoká nad Kysucou bola i chvíľou slávnostnou.

 

Text: Mgr. Katarína Jantošová

Foto: Ing. Martin Bilík, Mgr. Anton Varecha, Lukáš Kubinec

 

Cisternová automobilová striekačka TATRA 148 PRED repasom ...

 

 

Cisternová automobilová striekačka TATRA 148 PO repase ...

 

 

Priebeh slávnosti odovzdávania zrepasovanej CAS TATRA 148 zachytil na svojich fotografiách Lukáš Kubinec ...

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada