Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb povoden 04 2017 004Tak ako na celých Kysuciach aj na celom území obce Vysoká nad Kysucou pretrvával vo štvrtok (27. apríla 2017) aj v piatok (28. apríla 2017) neustály dážď. Stekajúca voda voda zaplnila korytá všetkých potokov či potôčikov.

V miestnej časti Vyšný Kelčov došlo k zaneseniu priepustu pri budove detského domova, čím došlo k vybreženiu toku a voda pretekala cez školský areál priamo na cestnú komunikáciu III/2022. V časti Kamenec došlo k vzpriečeniu sa stromu v koryte rieky Kysuca. Na základe telefonického oznámenia jeho odstránenie zabezpečili zamestnanci obce.

V časti Závodie došlo taktiež k zaneseniu priepustu a vybreženiu zberného kanála vedúceho pozdĺž miestnej komunikácie, ktorú následne zaplavilo spoločne i s okolitými nehnuteľnosťami. O jeho prečistenie sa postarali pracovníci obce. Zároveň došlo k úplnému zaplaveniu prístupovej cesty (nachádza sa v konkáve) k rodinnému domu pána Štefana Bebčáka.

V časti Závodie na vodnom toku č. 6232 bolo vytvorené premostenie prístupovej miestnej komunikácie prostredníctvom betónových rúr o prieme 100 cm. Priemer však „nestíhal“ zvýšenému prietoku a premostenie začalo pôsobiť ako hrádza. Došlo k okamžitému zaplaveniu hospodárskej budovy a priľahlej záhrady rodinného domu p.č. 307 a rodinného domu p.č. 1317. Na základe analýzy vzniknutej situácie dal starosta obce súhlas k okamžitému odstráneniu betónových rúr. Tým došlo k ukončeniu zaplavomirovania vyššie spomenutých nehnuteľností. Obyvatelia obce a žiaci ZŠ s MŠ E. A. Cernana, ktorý používajú predmetnú komunikáciu boli prostredníctvom školského rozhlasu a obecného rozhlasu upozornení o jej uzatvorení. Koryto vodného toku č. 6232 však nezvládlo nápor pritekajúcej vody a potok sa vybrežil cca 100m pod vyššie spomenutým odstráneným zatrúbnením, následkom čoho začalo dochádzať k zaplaveniu priľahlých nehnuteľností a školského areálu. Z dôvodu vážnej obavy, že dôjde k zaplaveniu bežeckej dráhy a dvoch ihrísk s umelým povrchom v areáli základnej školy bol o 13:31 hod. objednaný báger od spoločnosti Sakson, ktorý cca o 13:00 hod. začal s úpravou inkriminovaného brehu. Práce trvali cca 1 ½ hod.

Stekajúca voda v ústredí obce zaplavila pivnice domácností v Novej kolónii a v rodinných domoch p.č. 213 a p.č. 1216. Zároveň došlo k zaplaveniu miestnej komunikácie vedúcej „popod“ cintorín k posledným dvom menovaným nehnuteľnostiam.

K vybreženiu potoka došlo taktiež v časti Nižný koniec – U Dúbravov, kde došlo k zaplaveniu miestnej komunikácie a priľahlých nehnuteľností.

V časti obce Nižný koniec – U Rekši došlo k lokálnemu zosuvu svahu nad miestnou komunikáciou v dĺžke cca 2m, čo malo za následok prehradenie odvodňovacej priekopy a jej vybreženie na miestnu komunikáciu a priľahlú nehnuteľnosť pri rodinnom dome p.č. 75.

Na území celej obce došlo k splaveniu materiálu z nespevnených miestnych komunikácií.

Stúpajúca hladina rieky Kysuca začala spôsobovať i zdvihnutie hladiny podzemnej vody, čo malo za následok zaplavenie pivníc a suterénov mnohých domácností. Členovia DHZ Vysoká nad Kysucou pomáhali v niekoľkých rodinných domoch naraz až do neskorých ranných hodín.

Povodňová aktivita v obci Vysoká nad Kysucou neutíchala ani počas nočných hodín. V skorých ranných hodinách v sobotu 29. 4. 2017 od 2:00 hod. do 4:00 hod. aktuálny stav miestnych tokov monitorovali členovia DHZ Vysoká nad Kysucou a DHZ Horný Kelčov spoločne so starostom obce.

 

Piatok 28. apríla 2017 ...

 

 

Sobota 29. apríla 2017 - monitorovnie stavu tokov ...

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada