Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb kriz cintorinVK2016 008Počas zimy 2015/2016 došlo k závažnému poškodeniu kríža na pohrebisku vo Vyšnom Kelčove. Drevený kríž, ktorý bol usadený priamo v zemi, vplyvom času a poveternostných podmienok postupne degradoval vo svojej spodnej časti a pod ťarchou hmotnosti samotného dreva počas zimy spadol. Šťastím bolo, že kríž spadol do voľného priestoru, čím nedošlo k poškodeniu okolitých hrobových miest.

V dňoch 26. a 27. júla 2016 pracovníci prijatí v zmysle §10 vykopali jamu pre usadenie pätky kríža a nosnej konzoly, ktorá zabezpečí držanie kríža „vo vdzuchu“. Tým sa zabráni stálemu kontaktu dreva s vodou.

Zabetónovaná pätka s konzolou sa navrhla s odkladacou plochou a s jednou kaskádou na ukladanie sviečok počas veľkých kresťanských sviatkov. Táto plocha bude v krátkej dobe obložená žulou.

O vyhotovenie nového kríža sa postarali pán Miroslav Umrian a pán Miroslav Bobčík, začo im i touto cestou patrí veľká vďaka za pomoc a vynaloženú aktivitu.

Samotný kríž povrchovo upravili pracovníci obce v dielňach obce. Umučenie Ježiša Krista prešlo drobnou rekonštrukčnou úpravou - odstránením machu, brúsením a aplikovaním ochranného náteru.

Dňa 8. augusta 2016 bol kríž prevezený na pohrebisko vo Vyšnom Kelčove, nasadený a upevnený do nosnej konzoly.

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada