Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb put sv anna2016 005Ešte pred zriadením novej farnosti sa vo Vysokej udiala mimoriadne zaujímavá udalosť, ktorá celkom iste rozvírila každodenný život celej farnosti, ale nepochybne i širšieho okolia. Na kongregácii  bytčianskeho dekanátu 18. septembra 1764 v Predmieri pri Bytči sa prerokúval prípad údajného zjavenia.  Pri akejsi studničke sa 12-ročnému dievčaťu z Vysokej mala zjaviť sv. Anna, na ktorej príhovor mali ľudia získať mnohé milosti, ak sa budú modliť a robiť zbožné obety.

 

 

V zápisnici sa uvádza, že zvesť o tomto prípade sa rýchlo rozšírila a rozrušila aj celé okolie a ľud sa sem zbiehal po zástupoch, najmä z Moravy.  Dekan so svojim sekretárom vyšetrovali záležitosť priamo na mieste a zistili, že záležitosť je celá podvodom a príčinou bola túžba po zisku. Hneď na mieste začal odhovárať prítomný ľud a dievčaťu nakázal, aby upustila od vyhlásenia svojho výmyslu, následne zakročil turzovský farár svojimi povzbudeniami, napomenutiami a nariadeniami a dievča svoje tvrdenie odvolalo. Na kongregácii boli prítomní kňazi povzbudení, aby ľud zadržali od navštevovania tohto podvodného miesta. Tradícia tohto údajného zjavenia však v obci pretrvala a v roku 1911 tu bola postavená kaplnka zasvätená práve úcte sv. Anny. (Monografia Vysoká nad Kysucou, 2014)

Kaplnka zasvätená sv. Anne na hore Kýčera sa v priebehu rokov stala pútníckym miestom a v súčastnosti sa pri nej každoročne pri príležitosti sviatku sv. Anny koná sv. omša. Výnimkou nebol ani kalendárny rok 2016. Takmer sto pútnikov sa vydalo so sochou Panny Márie, ktorú niesli členovia DHZ Vysoká nad Kysucou a DHZ Horný Kelčov, na svoju púť v nedeľu 24. júla 2016 o 9:00 hod. od farského kostola sv. Matúša smerom ku kaplnke sv. Anny. Tu ich už čakalo množstvo pútnikov, ktorí výstup na Kyčeru absolvovali individuálne. Po krátkom oddychu a úvodných modlitbách sa pred kaplnkou sv. Anny na hore Kýčera začala o 11:00 hod. pútnická sv. omša, ktorú celebroval vysocký pán farára Mgr. Juraj Bunčiak.

Krásne počasie a občerstvenie, ktoré pre pútnikov každoročne pripravujú členovia DHZ Vysoká nad Kysucou a DHZ Horný Kelčov, spríjemnili všetkým pútnikom i chvíle, ktoré tu strávili po sv. omši. No a každý, kto v nedeľu 24. júla 2016 absolvoval vo Vysokej nad Kysucou pešiu túru ku kaplnke sv. Anny, určite odchádzal s pocitom, že urobil niečo pre svoje telo, ale predovšetkým pre svoju dušu ...

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada