Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb kaplnka vrchrieka 20Kaplnka  Panny Márie-Lurdskej na Vrchrieke – Lazoch je postavená neznámym staviteľom, v neznámom čase. Nikto nevie a ani pamätníci si nepamätajú, kto kaplnku postavil. Viažu sa k nej len legendy. Bola  postavená na pasienkoch miestnych obyvateľov a v súčasnej dobe je lemovaná vysokými stromami. Už od nepamäti sa k nej chodili modliť ruženec v mesiaci máj a október.

Prvá rekonštrukcia, počas ktorej sa opravila vonkajšia fasáda kaplnky, bola v roku 1970. Od tých čias kaplnka chátrala v lone lesa.

V roku 2014 sa začalo s jej celkovou rekonštrukciou a úpravou okolia. Kaplnka bola úplne zrekonštruovaná, bola obnovená okrasná záhradka a taktiež pridané lavičky na tichú modlidbu. Zato patrí veľká vďaka manželom Kováčikovcom, Adamčíkovcom, Nekorancovcom, pánovi Rybičkovi, pánovi Pavlíkovi, rodine Zahatlanovej ako aj všetkým, ktorý finančne prispeli na jej opravu. V nedeľu 11. októbra 2015 sa konala slávnosť jej vysvätenia spojená s modlidbou svätého ruženca za prítomnosti rodákov z Vrchrieky.

Veľká vďaka patrí pánovi farárovi Mgr. Petrovi Hrenákovi, speváckemu zboru, kuchárom výborného guláša, všetkým šikovným vrhrieckým gazdinkám za výborné koláčiky ako aj všetkým prítomným, ktorí svojou prítomnosťou prispeli k dôstojnému priebehu slávnosti opätovného vysvetenia kaplnky.

 

 

 

A takto vyzerala kaplnka pred poslednou rekonštrukciou ...

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada