Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

drotaria mV sobotňajšie ráno 16. mája 2015 bol na túto dennú dobu v ústredí obce neobvyklý ruch, ktorý spôsobili účastníci medzinárodného turistického pochodu Krajom Drotárie. Na 16. ročník tejto turistickej akcie, ktorú usporadúva Klub turistiky Vysoká nad Kysucou, zavítalo 127 turistov zo Slovenska, Českej republiky a Poľska. Už po viac rokov mávajú početnú prevahu zahraniční účastníci a tak isto tomu bolo aj tento krát keď KČT a PTTK „porazili" KST 66:61.

Pre všetkých boli pripravené tri trasy s dĺžkou 10, 18 a 22 km vedúce horskými hrebeňmi okolo našej obce. Najdlhšia trasa viedla z centra obce na Vrchrieku a pokračovala cez osady Šupíkovce a Solíkovce a ďalej cez Lieskovú na Turzovku zastávku. Odtiaľ už mali všetky tri trasy takmer spoločný priebeh cez Živčákovú, kde sa podávalo občerstvenie, na Okrúhlu, Sidorky a Poľanu do cieľa v centre Korne – v reštaurácii Korzo.
Prevažná väčšina účastníkov si za pekného počasia, ktoré nám tento deň mimoriadne prialo, vychutnala nádherné výhľady na okolité horstvá z vyhliadkovej plošiny na veži Chrámu Panny Márie Matky Cirkvi na Živčákovej. A dohľadnosť z nej je za pekného počasia naozaj výborná. Milovníci takýchto výhľadov sa môžu tešiť na 4. októbra t.r. odkedy by mala byť veža pravidelne sprístupnená návštevníkom Živčákovej. Poďakovanie všetkých účastníkov turistického pochodu, za umožnenie mimoriadnej návštevy tohto vyhliadkového miesta, patrí správcovi rímsko-katolíckeho farského úradu v Korni Mgr. Ivanovi Mahríkovi, hon. dekanovi.
V cieli, kde nechýbali tradičné „kapustňáky" (tento rok vraj výnimočne dobré!), guláš a k tomu samozrejme čapované pivo, už panovala tradične priateľská nálada a spokojnosť s vydarenou akciou. Na jej zabezpečovaní a hladkom priebehu sa podieľalo 23 organizátorov.
Anton Opial
Foto: Dušan Šrenkel, Kysucké Nové Mesto

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada