Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

Pri príležitosti sviatku sv. Matúša -  patróna kostola vo Vysokej nad Kysucou sa v obci každoročne konajú Matúšovské hodové slávnosti. Inak tomu nebolo ani tento rok.
Hodové slávnosti, ktoré  trvali od 19. septembra 2014 do 21. septembra 2014
thumb_pohlad_helikoptera2014_06Pri príležitosti sviatku sv. Matúša -  patróna kostola vo Vysokej nad Kysucou sa v obci každoročne konajú Matúšovské hodové slávnosti. Inak tomu nebolo ani tento rok. Hodové slávnosti  trvali od 19. septembra 2014 do 21. septembra 2014.

Slávnosti otvorili v piatok hasičskou tanečnou zábavou hasiči z DHZ Vysoká nad Kysucou. O dobrú zábavu sa postarala vysocká hudobná skupina Regent Band, ktorá pre všetkých návštevníkov hrala až do skorých ranných hodín.

Sobota  patrila už tradične poľovníkom z poľovníckeho združenia Vysoká nad Kysucou, ktorí na námestí v ústredí obce navarili vynikajúci guláš z diviny. Sobotňajší večer sa niesol v znamení rockovej muziky.  V programe pod názvom FEST  ROCK VYSOKÁ, ktorý odštartoval o 19:00 hod. sa predstavili skupiny TAK ČI ONAK, BEZPOCHÝB a KORIDOR. Ako hlavný hosť celého programu vystúpila skupina ELÁN TRIBUTE, ktorej vystúpenie zožalo obrovský úspech u celého prítomného publika.

V nedeľu sa námestie už o 7:00 hod. zaplnilo stánkami, ktoré prezentovali ľudové remeslá a samozrejme rôzny „hodový tovar“. Hlavný nedeľňajší program otvoril o 9:15 hod. slávnostný sprievod, ktorý išiel od kultúrneho domu ku kostolu sv. Matúša, za účasti predsedu VÚC a poslanca NR SR Ing. Juraja Blanára, starostu obce Vysoká nad Kysucou Mgr. Antona Varechu, starostu obce Makov Ing. Mariána Masnicu, starostky mesta Karolínka Marie Chovanečkovej, poslancov OZ, skupiny Ženičiek z Kelčova,  členov oboch dobrovoľných hasičských zborov a členov poľovníckeho združenia Vysoká, ktorých spevom a hudbou doprevádzala ľudová hudba Muzička spod Grúňa. Neoddeliteľnou súčasťou slávnosti bola „hodová“ svätá omša, počas ktorej bola požehnaná kohurva obce. 

Nedeľňajšie dopoludnie, ktoré bolo plné slnka sa nieslo v duchu tradícií a folklóru. Pred začiatkom kultúrneho vystúpenia všetkých vysočanov, ale i návštevníkov obce vo svojich príhovoroch privítali starosta obce Mgr. Anton Varecha a predseda VÚC a poslanec NR SR Ing. Juraj Blanár, ktorému starosta obce odovzdal dar v podobe prvej monografie Vysoká nad Kysucou. V úvode kultúrneho vystúpenia sa predstavila ľudová hudobná skupina Capkovci zo Skalitého, ktorí obohatili svoje spevácke vystúpenie i o vtipne podané hovorené slovo. Obdiv a potlesk zožali i vystúpenia Ženičiek z Kelčova, ktoré vystúpili s pásmom pracovných piesní z Horného Kelčova,  ľudovej hudby Muzičky spod Grúňa a ĽH Kyčera, ktoré sa predstavili s piesňami z Vadičovskej doliny.  Veľký úspech zožalo vystúpenie multiinštumentalistu a speváka Mgr. Pavla Kužmu, ktorý sa v programe okrem sólo spevu predstavil i v spoločnom duete s pani Helenou Záhradníkovou, ktorá Slovensko preslávila svojím krásnym hlasom ako Slávik Slovenska. Vyvrcholením celého programu bolo vystúpenie detského FS Kelčovan, ktorý patrí k najlepším svojho druhu na Slovensku i v medzinárodnom meradle. Choreografia, krásny spev a tanec v podaní detí z tohto súboru uchvátil všetkých prítomných.

Súčasťou nedeľného programu bola i možnosť pozrieť si obec Vysoká nad Kysucou z „vtáčej perspektívy“ vďaka vyhliadkovým letom helikoptérou. Tá ponad Vysokú lietala až do podvečerných hodín a v priebehu dňa bolo zrealizovaných viac ako 50 preletov.

Obec Vysoká nad Kysucou týmto ďakuje všetkým sponzorom, organizátorom a dobrovoľníkom, ktorí sa akokoľvek pričinili o zdarný priebeh Matúšovských hodových slávností 2014. ĎAKUJEME!



Hasičská hodová zábava
{gallery}fotogaleria/Hody/2014/Hasicska_zabava{/gallery}  
Varenie poľovníckeho guláša
{gallery}fotogaleria/Hody/2014/Polovnicky_gulas{/gallery}  
FESTROCK Vysoká 2014

{gallery}fotogaleria/Hody/2014/Festrock{/gallery}  

Slávnostný sprievod a hodová sv. omša

{gallery}fotogaleria/Hody/2014/Slavnostny_sprievod{/gallery}   

Folklórny program

{gallery}fotogaleria/Hody/2014/Folklorny_program{/gallery}   

Hody, hody ...

{gallery}fotogaleria/Hody/2014/Pohlady_na_hody{/gallery}   

Vyhliadkové lety helikoptérou

{gallery}fotogaleria/Hody/2014/Helikoptera{/gallery}   


Video z Matúšovských hodových slávností 2014:


Matúšovské hodové slávnosti 2014 - časť 1. (piatok, sobota)
thumb_youtube-logo2

Matúšovské hodové slávnosti 2014 - časť 2. (nedeľa)
thumb_youtube-logo2
 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada